Hopp til innhold
Salgskonsulent for OBOS Block Watne med kunde på visning i nybygg

Dokumentavgift – 100 000 kroner spart ved kjøp av ny bolig

Det er mange fordeler ved å kjøpe en ny bolig. For eksempel kan prisforskjellen på dokumentavgift være på 100 000 kroner eller mer. Men det er langt flere fordeler – her deler eksperten alle.

Skal du kjøpe bolig? Kanskje skal du og kjæresten flytte sammen for første gang? Eller dere trenger mer plass og ønsker å flytte fra en leilighet til et hus eller rekkehus? Kanskje du nylig er pensjonert og ønsker å flytte fra et hus til en lettstelt leilighet?

Behovene er mange og individuelle. Én ting er sikkert, det finnes mange fordeler du og dine kjære kan nyte godt av i en helt ny bolig.

Her får du innsikt i vanlige prisforskjeller og hva det betyr for deg som kjøper, samt oversikt over kostnader og gebyrer som du raskt kan spare store beløp på. For eksempel er dokumentavgift gjerne 100 000 kroner lavere ved kjøp av ny bolig.

Små prisforskjeller på en helt ny bolig og brukte boliger

- Det er bemerkelsesverdig små prisforskjeller på det vi selger av helt nye boliger og det folk betaler for en brukt bolig, forteller Anders Gogstad, salgskonsulent ved Viken Nord i OBOS Block Watne.

Ifølge Gogstad skyldes dette at det hvert år bygges et lavere antall boliger enn det prognosene har vist at det er behov for, i tillegg til at det i sentrumsnære boligområder blir et stort trykk som presser prisene opp blant brukte boliger.

- Dette er en medvirkende årsak til at kjøpere blir ukritiske til hva de egentlig betaler for. Hadde det vært snakk om en bil, ville du ikke betalt like mye for en bil som er ti år gammel som en bil som kommer rett fra fabrikken, forklarer han.

Kjøper du en helt ny bolig derimot, er prisen er låst fra det tidspunktet byggearbeidet starter og til overtakelse.

- Det er en risiko som ligger på utbygger, og som gir grunn til å velge en seriøs aktør. Prisen vil ikke endre seg selv om kanskje etterspørsel i området og markedet tilsier noe annet. Samtidig kan du som kunde få med deg en verdiøkning på boligen allerede fra dagen du flytter inn, forteller han, og legger til:

- Det har vi sett ved flere anledninger. For en tid tilbake fikk vi tilbakemelding fra en kunde som nylig hadde flyttet inn i en enebolig. De hadde fått en ny verdivurdering som var 500.000 kroner mer enn det de kjøpte boligen for omtrent ett år tilbake.

Dokumentavgift – 100 000 kroner i forskjell

En annen fordel ved å kjøpe nytt fremfor brukt, er at du betaler en brøkdel i dokumentavgift. Dokumentavgift er et gebyr som betales til staten for å overføre eiendomsretten av boligen. Her kan du spare nærmere 100 000 kroner ved å velge nytt.

- Når du kjøper en helt ny bolig betaler du kun 2,5 prosent av den beregnede verdien av eiendommen, sier Gogstad.

- Skal du imidlertid kjøpe en brukt bolig, vil du måtte betale 2,5 prosent i dokumentavgift for hele summen du betaler for boligen.

Dette utgjør store forskjeller. Den gjennomsnittlige beregnede eiendomsverdien for en ny bolig er ifølge salgskonsulenten på cirka 500 000 kroner, som tilsvarer et gebyr på 12 500 kroner. Til sammenligning vil dette gi et beløp på 112 500 kroner for en brukt bolig til en verdi av 4 500 000 kroner.

En forskjell på 100 000 kroner som du kan bruke til noe helt annet.

Ingen oppussing eller renovering

En annen åpenbar fordel ved å kjøpe en ny bolig er at du slipper kostbare og krevende oppussingsprosjekter i overskuelig fremtid.

- Skal du pusse opp et bad så vil det fort koste mellom 250 000 og 300 000 kroner. Ønsker du i tillegg et litt mer moderne kjøkken vil det ligge på rundt 150 000 til 200 000 kroner. Bare dette gir kostnader på en halv million kroner i oppussing, forklarer Gogstad.

- Enhver bolig, enten det er et hus, rekkehus eller en leilighet, vil ha behov for vedlikehold med tiden. Det er imidlertid et helt annet kostnadsbilde når du skal renovere eller pusse opp, forteller han.

Kjøper du en ny bolig av OBOS Block Watne kan du flytte rett inn uten å tenke på oppussing i mange år fremover.

Boligene er alltid bygget etter siste forskriftskrav og standard, og kjøper du i god tid før innflyttingsdato kan du gjøre individuelle valg for farger, interiør, gulv, kjøkkendesign og baderomsinnredning.

- Inntil et halvt år før overlevering av boligen er det gode muligheter for å gjøre dine personlige valg for boligen, sier Gogstad.

Lavere strømforbruk og renere luft inne i boligen

En nyoppført bolig følger alltid siste krav og byggetekniske forskrifter til blant annet isolasjon, ventilasjon, elektriske installasjoner, energikrav, inneklima i boligen og mye mer. Krav som kommer deg som kjøper til gode, og som sikrer god kvalitet og bidrar til trivsel.

- Med dagens tekniske forskrifter er det langt strengere krav til isolasjon. Dette sørger for at boligen holder på varme og gir et langt lavere energi- og strømforbruk, forteller Gogstad.

Han trekker frem et eksempel: Hvis du tar utgangspunkt i en identisk enebolig med samme familiesammensetning, og sammenligner energiforbruk og varmetap basert på kravene i Tek97 med Tek17, så vil energibehovet være omtrent 30 prosent lavere med Tek17.

- Med dagens strømpriser er det snakk om ganske betydelige summer.

- Gjennomsnittsforbruket for en familie på fire i en enebolig på 120-150 kvadratmeter er omtrent 20 000 kilowattimer. 30 prosent lavere behov vil da tilsvare omkring 6000 kilowatt.

Lavere varmetap og mer effektiv bruk av energi er også gunstig for miljøet.

- Med dagens tekniske forskrifter er det også krav til et balansert ventilasjonsanlegg i boligen, som gir renere luft og bedre inneklima og innemiljø.

Ventilasjonsanlegget filtrerer luften og hindrer pollen og svevestøv fra å slippe inn i boligen. I en eldre bolig derimot, med naturlig ventilasjon i form av spalteventiler i vinduene eller lufteventiler i vegg, vil slippe dette direkte inn.

Illustrasjon av spisestue

Trygghet med fem års reklamasjonsrett

Ved kjøp av en ny bolig har du inntil fem års reklamasjonsrett, som er en sikkerhet for deg som kjøper dersom det skulle være noe uoppdaget ved overtakelse eller det skulle oppstå noe over de neste fem årene.

Her følger det med en trygghet ved å velge en solid og seriøs utbygger som OBOS Block Watne, som har eksistert i mange år, som kommer til å eksistere i mange år fremover og som kan og vil rydde opp etter seg.

- Ved kjøp av en brukt bolig er du forsikret gjennom forbrukerloven, men skulle det være skjulte feil eller mangler som ikke du eller selger kjenner til, så må du nesten finne deg i det og ordne opp selv, forklarer Gogstad.

Et sentralt stikkord ved å velge en ny bolig fremfor brukt er derfor trygghet.

Nye bekjentskaper, fellesskap og gode nabolag

I en ny bolig blir du del av et nytt boligfelt og nabolag, som bringer med seg mange fordeler, enten du er innflytter i et nytt område eller er inne i en ny livsfase og ønsker å komme i kontakt med likesinnede.

- Veldig ofte er personene som skal flytte inn fra omkringliggende områder og kommuner. Når alle stiller med blanke ark og alle er innstilt på å etablere seg i et godt bomiljø, er det enklere å komme i kontakt med andre, sier salgskonsulenten.

- Det gir en helt egen stemning og et fellesskap, og det blir lettere å finne nye bekjentskaper og lekekamerater til barna.

Boligområdene til OBOS Block Watne er utviklet for å skape gode nabolag. Uteområder, møteplasser og lekeplasser for barna er en del av planleggingsprosessen og legger gode rammer for trivsel et godt bomiljø.

- Samtidig er solforhold, utsikt og beliggenhet viktig. Det ligger i oss at vi skal ha det godt der vi bor, og her skal alt ligge til rette for nettopp det, avslutter Gogstad.

Relaterte artikler

Kvinne sitter i en grå sofa

Skal du kjøpe din første bolig?

Å kjøpe sin første bolig er spennende, men kan også være litt skummelt. Her er noen tips til deg som skal ut på boligmarkedet for første gang.
Enebolig i tre - Illustrasjon: Oxivisuals

Drømmen om et nytt hjem

OBOS Block Watne har vært ledende innen boligbygging i mer enn 60 år, og vi vet at det å skape et godt hjem handler om kvalitet, trygghet, trivsel og gode nabolag – et hjem som gir deg som kunde mer rom for livet.
Familien som bor i OBOS Block Watne-hus nummer 100  000

Familien i hus nummer 100 000

Eystein og Elin svingte bare innom OBOS Block Watne-huset mens de var på kjøretur. De ble umiddelbart forelska, og endte opp med å flytte inn i hus nummer 100 000.
Les flere artikler
Illustrasjon av enebolig med to etasjer

Nye boliger over hele landet

På jakt etter bolig, eller vil du bare se hva som er til salgs? Vi bygger nye eneboliger, rekkehus og leiligheter i store deler av landet.

Se alle boliger