Hopp til innhold
Artikkel om smarte, praktiske og gode planløsninger

Smarte, praktiske og gode planløsninger

En gjennomtenkt planløsning betyr et praktisk hjem. Planløsningene i våre boliger er nøye utarbeidet av arkitektene i OBOS Block Watne og tar form allerede ved første befaring på tomten. De har ett mål for øye – skape løsninger som gjør din hverdag enklere.

Hva drømmer du om for din nye bolig? Er det et vaskerom rett innenfor døren hvor du straks kan slenge parkdressene til vask? Eller er det en innebygd garasje med direkte tilgang til huset, så du alltid kan sette deg tørr inn i bilen, og aldri mer skrape is?

Dette er bare noe av det arkitekter til OBOS Block Watne tenker på når de planlegger boliger og bygger fremtidens samfunn.

De kjenner kundene og jobber alltid for å skape boliger som møter ulike ønsker og behov.

– Du tegner deg et bilde av personene du skaper boligene for. Deretter jobber du ut en planløsning, forskjellige rom og funksjoner basert på livet du ser for deg at disse personene skal leve, forteller Haris Ramic, arkitekt i OBOS Block Watne.

Han forklarer at det i prosessen er viktig å legge til rette for at familien, paret eller personen som skal flytte inn har mulighet til å tilpasse boligen etter egne behov og bruk.

– Det vil si at én type planløsning med fordel har flere møbleringsløsninger. Det åpner opp for at rommene passer til forskjellig type bruk og behov.

Det starter med omgivelsene og terrenget på tomten

For deg som skal kjøpe ny bolig er planløsning forbundet med boligens utforming og funksjoner, og det er helt riktig. Det du kanskje ikke vet, er at arkitektene starter arbeidet med planløsningen allerede ved første befaring på tomten.

– For å skape et godt samspill mellom inne- og uterom tar planløsningen form med utgangspunkt i tomtens terreng og begrensninger, solforhold, vindforhold, utsikt og innsyn, forklarer Maria Espeland, arkitekt i OBOS Block Watne.

– Dette er faktorer som legger føringer for hvor og i hvilken etasje vi ønsker å plassere sentrale oppholdsrom som stue, spisestue og kjøkken, i tillegg til plassering av uteplasser, sier hun.

En uteplass eller balkong/terrasse fører rikelig med lys inn i oppholdsrommene og sørger for at de oppleves større og mer luftig. Ikke minst er det praktisk med et uterom som ligger i nærheten av kjøkkenet, og oppleves som en forlengelse rommene inne.

– Soverommene forsøker vi å legge til den nordvendte siden av boligen, som er svalere mot kvelden og på varmere dager, legger Ramic til.

Det er også på nordsiden ventilasjonen for boligen plasseres. Det sikrer at luften som trekkes inn i boligen ikke er for varm og gir et balansert og godt inneklima.

– Omgivelsene på tomten er førende for planløsningen og vi forsøker å plassere hovedfunksjonene og de innvendige rommene slik at de er kontakt med uterommene og de gode kvalitetene på tomten, forteller Ramic.

Les også: Gode solforhold og fantastiske uteplasser

Haris Ramic poserer for bilde.

En planløsning tilpasset målgruppens behov

Omgivelsene på tomten legger de første rammene for planløsningen. Deretter ser arkitektene grundigere på utforming og funksjoner for soner og rom i boligen.

– Det faller tilbake på hvem som skal bo der. Et spørsmål vi ofte stiller oss i planleggingsfasen og som gir mange gode svar. Hva vil for eksempel et yngre par ha behov for sammenlignet med et eldre par, og hvilke ønsker har en småbarnsfamilie?, sier Ramic.

Arkitektene kan ikke vite nøyaktig hvem som skal bo i hjemmet eller deres livssituasjon, men henter ut nyttig informasjon gjennom størrelsen som er bestemt for boligen, antall soverom, befolkningen i området og hva som er etterspurt i markedet.

– Er det en enebolig med fire soverom vil det være naturlig å tenke at noen av soverommene plasseres litt for seg selv slik at større barn kan ha et eget område, mens ett legges i nærheten av hovedsoverommet, dersom familien har eller venter et spedbarn.

– Foreldrene vil ha behov for et eget bad tilknyttet sitt soverom, mens det legges opp til et annet baderom tilknyttet sonen for de andre soverommene. Er det plass tegner vi inn en walk-in garderobe. Du prøver hele tiden å se for deg dagliglivet som skal leves ut i boligen og bruker egne erfaringer fra ulike livshendelser og faser i livet, sier Ramic.

Og med utgangspunkt i egne erfaringer, vet begge arkitektene viktigheten av oppbevaring.

– Tegner vi for et område der vi vet at kommer til å flytte inn mange etablerte familier setter vi av mer plass til lagring og smart oppbevaring – både skap, garderober, boder, sportsbod og matbod, sier Espeland.

– Med Tek17 (byggteknisk forskrift) ble kravet til innvendig bod fjernet, men i OBOS Block Watne legger vi alltid opp til en innvendig bod på tre kvadratmeter og legger til mer hvis vi får til det. Oppbevaring er viktig, forteller hun.

Stadig flere vil ha grovkjøkken og vaskerom

Arkitektene i OBOS Block Watne tar stolthet i det å skape boliger som er tilpasset målgruppenes ulike behov og livsstil. Boliger med en strategisk utarbeidet planløsning som skal sørge for at nye beboere trives og får mest mulig ut av sitt nye hjem.

Hva opplever du er det viktigste for kundene når det gjelder planløsning?

– Det er stor etterspørsel etter grovkjøkken, som er et lite rom tilknyttet kjøkkenet. Her har du gjerne et ekstra kjøleskap eller oppvaskmaskin og ekstra skapplass slik at du kan oppbevare kjøkkenmaskiner du ikke vil ha stående fremme, forteller Espeland.

I tillegg er det flere som ser fordelene av å ha et eget vaskerom, og gjerne i direkte tilknytning til inngangspartiet.

– Med små barn som har vært på fotballtrening, barnevogn og/eller hund, så er det praktisk å ha et vaskerom som en grovinngang der du har godt med oppbevaringsplass. Der kan alle legge fra seg jakker og sko uten at resten av huset blir skitnet til, sier Ramic.

Les også: Få det som du vil! Tilvalg og oppgraderinger ved kjøp av nybygg

Generelt ønsker flere et romslig inngangsparti der det er god plass til å motta og ta farvel med gjester, som også har en romslig garderobe med plass til både jakker og sko.

Walk-in-closet er et annet konsept som stadig blir mer populært og som ifølge Espeland nesten har blitt en del av normalen i de fleste boliger.

– Garasje eller carport står høyt på ønskelisten til de fleste, og da gjerne med direkte tilknytning til huset slik at du ikke trenger å gå ut i regnvær eller snøvær for å komme deg til bilen og dra på jobb, avslutter Espeland.

Tekst: Chili Media.

Illustrasjon av enebolig med to etasjer

Nye boliger over hele landet

På jakt etter bolig, eller vil du bare se hva som er til salgs? Vi bygger nye eneboliger, rekkehus og leiligheter i store deler av landet.

Se alle boliger