Hopp til innhold
På bildet ser du fargen LADY Pure Color 5503 Natural Blue fra Jotun.

Skal du male hjemme? Gode råd for å velge riktig farger

Enten du skal male en vegg, et rom eller kanskje taket gir det en forfriskende forandring i hjemmet. Men hvordan skal du gå frem for å finne riktig farge, og en farge du ikke blir lei av?

Enten du skal male en vegg, et rom eller kanskje taket gir det en forfriskende forandring i hjemmet. Men hvordan skal du gå frem for å finne riktig farge, og en farge du ikke blir lei av? Her deler fargeekspert i Jotun, Nina Klæboe Mørkve, sine tips.

Det anslås at mennesker kan skjelne mellom tre og syv millioner farger. Når du først har bestemt deg for å male i hjemmet, vil du raskt oppdage at det finnes minst like mange inspirasjonskilder.

Kanskje oppdager du en fin farge hos naboen, hos venner, på restaurant, i gatebildet, i magasiner, på internett eller i sosiale medier.

Men - hvor skal du begynne for å finne en farge som passer perfekt for deg og ditt hjem? Nina Klæboe Mørkve, skandianisk fargesjef i Jotun, forteller hvordan hun gjør det.

– Faktisk, så syns jeg noen ganger det er lurt å spørre en kunde: hva er det du ikke liker?

– Det kan være at du for eksempel ikke er så glad i rødt. Det finnes massevis av fine bilder og inspirasjon der det er brukt rødt i interiøret, men hvis det ikke er en farge du egentlig trives så godt med, så burde ikke du ha det hjemme.

Et godt utgangspunkt når du skal male, er først å kartlegge hva du ikke liker. Her ser du fargene LADY Pure Color 200144 Grounded Red på bildet til venstre og LADY Pure Color 12075 Amber Red og LADY Pure Color 12075 Soothing Beige på bildet til høyre.

Farger er veldig individuelt – start med å eliminere

Mørkve kan fortelle at farger er ekstremt individuelt, så selv om du kanskje ser noe som fungerer godt hjemme hos andre, så er det ikke sikkert at det vil gi deg den samme, gode opplevelsen daglig i ditt eget hjem.

– La oss si at besteforeldrene dine har en hytte du tilbragte mye tid på i barndommen. Det beste du kunne tenke deg var å sove på det gule soverommet, der du våknet til lukten av nybakt brød. Det var trygt og godt, og du har gode minner knyttet til fargen.

Spør du personen ved siden av deg derimot, så assosierer de kanskje fargen med tannlegekontoret fra barndommen. Da sier det seg selv at kun en av dere vil trives med en nyanse av gult hjemme.

Det er også viktig å huske på at trender først og fremst er til inspirasjon og for å skape ideer, og at de ikke nødvendigvis skal kopieres direkte.

– Vi påvirkes så ulikt av farger. Lag gjerne et tankekart, en bildemappe eller bruk Pinterest til å samle bilder ideer, farger og løsninger du liker.

Et todelt bilde med entre og grønne vegger til venstre, og en stue med bord og stoler til høyre.

Finn ut hvilken følelse du ønsker at rommet skal gi. Her ser du fargene LADY Pure Color 7628 Treasure, LADY Supreme Finish 7629 Antique Green og LADY Supreme Finish 12078 Comfort Grey (dør) på bildet til venstre og LADY Pure Color 12083 Devine og LADY Pure Color 1024 Tidløs på bidet til høyre.

Tips når du skal male soverom, kjøkken eller spisestue

Ta deretter et rom av gangen – hva brukes rommet til og hvordan skal stemningen være? Er det et soverom der det skal være en roligere atmosfære, eller er det behov for mer impulser?

– På soverommet kan det være at du ønsker en sval og krisp stemning, mens andre vil ha en lun og varm hule der de kan krype opp i sengen med en god bok. Til et svalt rom kan du for eksempel gå for farger med kaldere undertoner, som lavendel, blått eller toner av mint. Vil du skape en lun hule, kan jordtoner som beige, greige, lune tone av aubergine og dypere rosatoner med varmere undertoner være et godt valg, sier Mørkve.

Mulighetene er uendelige, så det gjelder å stille seg selv noen eksistensielle spørsmål før du begynner å se på fargekartene. Tegn gjerne en enkel tegning av hjemmet ditt og skriv ned hvilken følelse du ønsker at de ulike rommene skal gi deg.

– På et kjøkken eller i en spisestue hvor du har gjester, kan du gjerne trå til med farger som gir mer energi. Det er en del farger som på generell basis gjør oss mer pratsomme og blide, og som påvirker oss i positiv retning.

– Her er det mange farger som er aktuelle i år, fra det oransje spekteret, til rustrøde toner, over til gode og lune rosatoner.

Det viktigste er likevel at du setter deg selv og familien i fokus og at dere sammen kjenner etter hva dere liker, og finner gode kompromisser.

Todelt bilde med en sofa til venstre, og en kjøkkenbenk til høyre.
To farger som passer godt til mer sosiale rom som kjøkken og spisestue. På bildet til venstre ser du fargene, LADY Pure Color 12178 Embrace på veggen. Detaljer / vindu; LADY Supreme Finish 1303 Observe og på bildet til høyre: LADY Wonderwall 1259 Rusty.
Todelt bilde. Til venstre ser vi en seng med ved vinduet, og til høyre ser vi et åpent vindu med utsikt over sjøen.
Ønsker du et rom som er svalt og krisp? Da er farger med kaldere undertoner et godt valg. Her ser du fargene LADY Pure Color 5516 Iron Blue på bildet til venstre og LADY Pure Color 4894 Ocean Air med lister og detaljer i LADY Supreme Finish 9918 Klassisk Hvit på bildet til høyre.
Et todelt bilde med planter, stol og bord til venstre. Til høyre er det en seng.
Ønsker du en lun hule eller skal bruke soverommet som hjemmekontor? Da burde du tenke annerledes. Her ser du fargene LADY Wonderwall 8252 Green Harmony på bildet til venstre og LADY Minerals Revive 2007 Blushing Peach på bildet til høyre.
Et todelt bilde. Til venstre er det en stol og en seng, og til høyre er det en stue med bord, stol, lampe og sofa.
Sentrale elementer i rommet vil påvirke hvilke farger du bør velge, og gulvet er spesielt viktig. Her ser du fargene LADY Pure Color 5503 og LADY Perfection 1024 Tiles i taket på bildet til venstre og LADY Pure Color 20142 Daydream og LADY Perfection 1624 Letthet i taket i bildet til høyre.
Et todelt bilde med trapp på venstre side, og entre til kjøkken til høyre.
Farger er refleksjon av lys og det er derfor lurt å se hvordan en farge vil forandre seg i løpet av døgnets timer i et rom. Her ser du fargene LADY Pure Color 1622 Refleksjon, LADY Pure Color 12078 Comfort Grey (I trapp) I bildet til venstre og LADY Pure Color 10428 Masala (spisestue), LADY Supreme Finish 12123 Contemporary White og LADY Pure Color 6378 Iconic (mint) i bildet til høyre.
Et todelt bilde. To stoler er vendt mot et vindu til venstre. Til høyre ser vi et bord.
Når tilbringer du mest tid i rommet? På soverommet eksempelvis er det ikke så nøye hvordan fargene ser ut på formiddagen. Her ser du fargene LADY Pure Color 4863 Statement Blue i bildet til venstre og LADY Pure Color 20142 Daydream i bildet til høyre.
Todelt bilde. Bildet til venstre er av en stue med stoler og bord, og bildet til høyre er av et kjøkken med entre.
En farge kan se fantastisk ut i noen andre sitt hjem, men det er ikke dermed sagt at du har det samme forholdet til fargen. Her ser du fargene LADY Pure Color 7637 Exhale, LADY Supreme Finish matt 7637 Exhale (dør/detaljer) og på bordet LADY Supreme Finish halvblank 20142 Daydream i bildet til venstre, og LADY Pure Color 20046 Savanna Sunset på veggen i front, LADY Supreme Finish matt 20046 Savanna Sunset på lister/karm på bildet, samt LADY Supreme Finish matt 10580 Soft Skin på panelvegg i rommet bak og LADY Perfection 1453 Bomull i taket på bildet til høyre.
1 av 7

Gulv – viktig for å finne riktig farger

En sentral faktor for hvilke farger som passer inn i hjemmet ditt, er hva slags gulv det er i rommet du skal male.

– Det er store forskjeller på et gulv i mahogni og et gulv i ask, og det vil legge ulike føringer på hvilke farger du burde velge. Mahogni vil for eksempel ikke gjøre seg like godt med kjølige fargetoner, mens ask vil være en god kombinasjon, forteller fargesjefen.

Hun råder deg til å sette deg ned i rommet du skal male og bruke fem minutter på å observere sentrale elementer som vil påvirke fargevalgene.

– Tilbakemeldingene fra mange som jobber i butikk, er at overraskende mange kunder ikke kan gi en tydelig beskrivelse av rommet før de oppsøker en fargehandel. Sentralt er materiale og farge på gulvet, omtrentlig størrelse på rommet, takhøyde, lys, hvor store veggflatene er og om du også skal male tak, dører og vinduer.

– Det er ikke så mye informasjon for en fargerådgiver å hente fra beskrivelser som «et vanlig gulv» eller et «passe stort rom» - for hva er et vanlig gulv i dag? Og hva legger du kontra jeg i beskrivelsen et «passe stort» rom?

Det er lett å se seg blind på alt, så gå gjerne på en liten oppdagelsesferd i eget hjem og ta bilder du kan finne frem og se på igjen, så kanskje du finner ny inspirasjon.

Slik påvirket lyset i rommet fargevalg

Lysforhold og belysning er også viktig når du skal velge farger.

– Her må du gjøre den samme oppdagelsesferden i eget hjem. Er det et rom som har godt med lys eller oppfattes det dunkelt? Og når på døgnet er lysforholdene viktig? På et soverom er det ikke så viktig hvordan belysningen er klokken 12.00, men skal du også ha hjemmekontor på soverommet, må du tenke annerledes, forklarer Mørkve.

De fleste andre rom oppholder du deg i når det er daglys, og her vil også himmelretningene påvirke hvordan lyset, rommet og farger oppfattes.

– Lyset fra nord oppleves kjøligere enn lyset fra sør, så ønsker du å bruke en varm farge i et nordvendt rom, må du se at den er varm nok til å motvirke det kjølige lyset. I et sørvendt rom vil den varme nyansen forsterkes.

Slik unngår du farger du vil angre på

Dette er nok noe mange tenker på, for hva er det egentlig i en farge som kan bidra til at du liker den veldig godt en stund før du plutselig blir ufattelig lei og angrer?

– Jeg vil si at farger som er gjennomtenkte, godt testet og passer inn i helheten av en bolig, altså at fargen står godt med møbler og materialer og at fargen får deg til å føle deg vel – det er varige farger du lever lenge med. Uansett om de er i trendbildet eller ikke. Bommer du på fargene slik at du ser noe er helt «feil» med sammensetningen, da vil det forstyrre de fleste av oss, og føre til at vi ønsker endring.

– En annen morsom test er om du tenker tilbake på de gangene du har angret på en farge; kunne du for eksempel gått med klær i den samme fargen?

Er svaret nei, så er sannsynligheten tilstede for at du ikke trives så godt med denne fargen.

Dette gjelder for farger når du skal male, og farger på store møbler eller sentrale møbler som du vet du kommer til å ha i mange år fremover.

– Det er lurt å gjøre research, bruke litt tid på prosessen og låne med deg fargeprøver eller tekstilprøver. En farge vil garantert oppfattes helt annerledes hjemme hos deg selv enn den vil gjøre i det sterke lyset inne i en butikk.

– Lån derfor med deg en prøve hjem som du kan betrakte gjennom døgnet og med forskjellig variasjoner av lys. En skal ha respekt for at farger er nettopp refleksjon av lys.

Kanskje du skal male taket?

Hvis du har lyst til å prøve noe nytt, som garantert bidrar til å skape en annerledes opplevelse av rommet, kan det være at du burde løfte blikket – til taket.

– Det er fullt lov å velge andre farger enn hvitt i taket. På soverommet for eksempel – her tilbringer du mesteparten av tiden i sengen og ser på taket. Mange ønsker seg hotellfølelsen på soverommet, og da vil jeg anbefale å trå til med en annen farge i taket, sier fargesjefen.

Et todelt bilde med bord og rosa vegger til venstre, og to sofaer i en stue til høyre.

Taket trenger absolutt ikke å være hvitt. Bildet til venstre: LADY Pure Color 20120 Desert Pink. Vindu; LADY Supreme Finish halvblank 20120 Desert Pink. Benk; LADY Supreme Finish 20167 Welcoming Red. Tak; LADY Perfection 20120 Desert Pink. Gulv vegg front; LADY Pure Color 20118 Hummus. Lister; LADY Supreme Finish matt 20118 Hummus. Bildet til høyre: Vegg i front; LADY Pure Color 1276 Soft. Tak, LADY Perfectin 0486 Silke. Vegg bak; LADY Pure Color 12125 Impression. Dør; LADY Supreme Finish matt 1276 Soft.

– Det samme gjelder for barnerommet. Ingen barn liker hvitt, og taket er en ekstra flate som kan gi nye impulser på et barnerom.

Et godt poeng, for når en tenker over det – gulvet er jo viktig, hvorfor glemmer vi taket?

– Mange tror at et mørkt tak vil gjøre rommet mindre, men det stemmer ikke. Istedenfor skaper du en mer helhetlig følelse i rommet, og soverommet er et godt sted å starte.

Et annet viktig poeng er at det også finnes mange alternative basisfarger til hvitt.

– Det finnes mange dempede og rolige farger, og mange oppdager at grønt eller blått kan være en god basisfarge. Det må ikke være hvitt, beige eller grått. Liker du grønt, så finnes det tusenvis av nyanser av grønt.

Et todelt bilde, med stue til venstre. Bildet til høyre er av en entre med vegger i mørk blåfarge.

En basisfarge må ikke være hvit, grå eller beige. Grønt eller blått kan være en like gode alternativer. Her ser du fargene LADY Minerals Revive 8252 Green Harmony i bildet til venstre og LADY Pure Color 4477 Deco Blue i innerste rom, LADY Supreme Finish halvblank 4618 Kveldshimmel på dør og karm, samt LADY Pure Color 4618 Kveldshimmel på vegg i front i bildet til høyre.

Syns du prosessen er vanskelig, må du huske på at det er mange som kan hjelpe deg.

– Oppsøk en interiørdesigner eller en fargehandel. Og det trenger ikke koste skjorta. Det finnes mange faggrupper innenfor dette og mange som kan hjelpe deg. Det kan være en god investering og gi et varig og høyt elsket resultat, forteller hun.

Tekst: Chili Media. Foto: Jotun.