Hopp til innhold
Kvinne i hvit genser står på en balkong

Skal du kjøpe din første bolig?

Å kjøpe sin første bolig er spennende, men kan også være litt skummelt? Her er noen tips til deg som skal ut på boligmarkedet for første gang.

– Det var både gøy, skummelt og spennende på en gang, sier Christel de Guia Lunde.

Hun var bare 22 år gammel da hun sammen med samboer Pål kjøpte sin første leilighet i rekkehus på Valderøya utenfor Ålesund.

Hun begynte tidlig å spare i BSU, og hun er i dag glad for at hun kom seg inn på boligmarkedet i ung alder.

– Det er jo en av de beste investeringene man kan gjøre, sier Lunde.

Siden forholdet til kjæresten Pål var forholdsvis ferskt, bestemte de seg for å ta opp hvert sitt boliglån. Lunde råder folk i samme situasjon til å gjøre det samme.

– Vi tenkte det var best å bare komme oss inn på boligmarkedet så raskt som mulig. Det er jo selvfølgelig en fare for at det skjærer seg, men for oss har det fungert veldig bra.

Kvinne sitter i en grå sofa

En langsiktig investering

Ingunn Andersen Randa, konserndirektør i OBOS, mener det er gode argumenter for å eie egen bolig fremfor å leie.

– Hvis du vet med sikkerhet hvor du skal bo de neste årene, kan det være lurt å kjøpe bolig hvis du har økonomi til det, sier Andersen Randa.

Hun trekker spesielt frem to grunner til hvorfor det er gunstig å eie sin egen bolig.

– Det aller beste med å eie bolig er at du bestemmer selv, og at du betaler ned på egen bolig fremfor å betale en leie til noen andre. I tillegg er det skattemessig gunstig å ha boliglån, siden du blant annet får fradrag for gjeldsrentene.

Smilende mor og sønn står foran et hvit hus

Hvilke alternativer har du som førstegangskjøper?

Det kan være vanskelig å ha nok oppsparte midler til å klare kravet til egenkapital på 15 prosent. Andersen Randa råder dermed til å sjekke opp mulighetene du har.

– Stadig flere førstegangskjøpere får hjelp av foreldre for å dekke kravet til egenkapital, enten gjennom arv/gave, eller at foreldre stiller som medlåntaker eller kausjonist. Hvis ikke dette passer din situasjon, kan du se på alternative måter å komme inn i markedet på – det finnes kjøpsløsninger som senker terskelen for å komme inn i boligmarkedet.

Hun trekker også frem at OBOS Block Watne har et bredt tilbud av boliger i mange prisklasser, og at du som er medlem kan velge først i prosjektene.

– I tillegg har vi OBOS-banken, som alltid prioriterer nyboligkjøpere og som ifølge Finansportalens dagligbanksjekk har Norges beste dagligbanktilbud. Her tilbyr vi OBOS Nyboliglån, som er et skreddersydd lån med svært gode betingelser for deg som skal kjøpe bolig av OBOS og OBOS Block Watne, sier Andersen Randa.

Flyttet ut av byen

Lunde og kjæresten valgte å flytte fra Ålesund til nybygd leilighet på Valderøya. Der fikk de både mer bolig for pengene enn i byen, og de likte beliggenheten godt.

– Vi prøvde å tenke litt fremover, og ville gjerne ha butikk, barnehage og skole i nærheten, sier Lunde.

Paret har nå en sønn på tre år og en til baby på vei, og setter særlig pris på de rolige omgivelsene, omringet av sjø og fjell.

Mor holder sin sønn foran et hvitt hus

Lunde trekker også frem viktigheten av å ikke kjøpe over evne.

– For meg var det veldig viktig å vite at jeg hadde råd til å betale på lånet hver måned, men samtidig leve godt. Jeg er nemlig veldig glad i å reise og å spise ute, sier Lunde.

– Et godt tips er å kjøpe noe man er komfortabel med, slik at man slipper å føle at det så vidt går rundt økonomisk.

Vær nøye i utvelgelsen

Selv om Lunde er veldig fornøyd med leiligheten de endte opp med som første bolig, er det én ting hun savner.

– Kveldssol! Det savner jeg. Hadde vi bodd på andre siden av øya hadde vi hatt kveldssol, så det skal jeg tenke på til neste gang.

Hun skulle ønske de undersøkte flere boliger før de kjøpte, og råder andre som skal ut på boligmarkedet om å ta seg god tid i utvelgelsen. 

– Dra på flere visninger og vei boligene opp mot hverandre. Skal dere kjøpe nytt råder jeg å gjøre som oss å følge opp byggeprosessen og sjekke opp om de gjør en god jobb. Slik blir man mer fornøyd til slutt også.

– Å kjøpe bolig er noe stort, og da vil man være mest mulig sikker. Bruk tid på å finne ut hva du vil ha og ikke hastekjøp noe, råder Lunde.

Les også: Kjøpe bolig for første gang? Dette må du spørre om

Ingunn Andersen Randas tips til deg som skal kjøpe din første bolig

  • Spar tidlig. For å kunne realisere boligdrømmen anbefaler vi at du starter med sparing til boligkjøp så tidlig som mulig, gjerne i BSU. Da stiller du mye sterkere når du endelig skal ut på boligmarkedet.
  • Undersøk med banken hvor mye du kan få i lån, og be om finansieringsbevis. Finansieringsbeviset viser at du kan betale for deg.
  • Tenk bredt og se deg rundt. Tenk nøye over hvor du vil bo – kanskje ligger drømmeboligen i et annet område enn du hadde tenkt? Boligprisene er ikke like. Skaff deg god oversikt over hva boligene i området du har sett deg ut, omsettes for.
  • Sett deg grundig inn i prospektet og undersøk boligen nøye.
  • Forkjøpsrett. Meld deg inn i OBOS, så får du en plass foran i boligkøen. Du kan bruke forkjøpsretten både på brukte OBOS-boliger og i alle nye prosjekter.
  • Undersøk OBOS Bostart og OBOS Deleie. Er kravet til egenkapital for høyt for deg, vurder om du kan kjøpe halvparten av en bolig. Det er bedre med én fot innenfor boligmarkedet enn to utenfor.

Aktuelt fra OBOS Block Watne

Bilde av et par som står på kjøkkenet

Flyttet fra enebolig til leilighet

Fordelene ved å flytte fra enebolig til leilighet er mange, men hva bør du tenke på før du tar steget? Vi har tre tips du bør du vite om.
To unge jenter leker på en gyngehest i forgrunnen, mens en gravid kvinne og mann sitter på en sofa i bakgrunnen.

Oppfylte husdrømmen

Eystein og Elin svingte bare innom OBOS Block Watne-huset mens de var på kjøretur. Og ble umiddelbart forelska. Nå flytter de inn i hus nummer 100 000.
Et stort, hvitt trehus med en frodig hage i forgrunnen.

100 000 boliger for folk flest

I 60 år har Block Watne bygget de hverdagslige rammene rundt livet. Vi tar deg gjennom historien – fra starten i 1959 i Sandnes til 100 000 ferdigbygde trehus senere.
Les flere artikler