Hopp til innhold
Bilde av åpen stue- og kjøkkenløsning i skandinavisk stil.

Parkett – gode råd for å velge riktig gulv og for vedlikehold

Ifølge eksperten er både lysforhold og størrelse på rommet viktig. Få med deg de gode tipsene og les hvordan du vedlikeholder tregulv og raskt kan bli kvitt både riper, hakk og sprekker.

Et gulv er ikke bare et gulv, men et fundament i hjemmet ditt og gjerne det første du legger merke til når du entrer et rom.

Det å velge gulv kan derfor virke både komplisert og vanskelig. Det skal ha en kvalitet som møter familiens behov i en aktiv hverdag, komplementere lysforhold i ulike rom og stilen i hjemmet og møte din kapasitet til vedlikehold i årene fremover.

Her tar vi deg gjennom hvilke faktorer du må tenke på når du skal velge gulv og hva du må tenke på når det gjelder vedlikehold.

Todelt bilde - bilde av en spisestue med en stor lysekrone til venstre, bilde av en stue med store vinduet ut til en balkong på høyre side.

Lysforhold og størrelsen på rommet er sentrale faktorer for at du skal velge riktig, i tillegg til plassering og hvor mye slitasje gulvet vil utsettes for. Foto: Kährs

Parkett – slik velger du riktig

Det viktigste når du skal velge parkett er hva du foretrekker når det kommer til utseende, farge, vedlikehold og følelsen det gir – både til rommet, men også når du går på det.

– Gulv, vegger og tak. Det er elementene som skaper følelsen i rommet. Samspillet mellom disse elementene vil forandre helhetsinntrykket, avhengig av belysning, farger og mønstre, sier Leif Ivar Vangerud, markedskonsulent i Kährs.

Kährs er leverandør av gulv til alle boliger i OBOS Block Watne. Kjøper du på et tidlig tidspunkt i et boligprosjekt, har du mulighet til å velge blant et bredt utvalg av eikegulv: énstavs-, tostavs- og trestavsparkett, samt mange fargevarianter fra det helt lyse til mørke og nyanser av gråbrunt.

– Det er lurt å undersøke litt i forkant, og vite sikkert hvordan gulvet vil passe inn i ditt nye hjem, sier Vangerud.

  • Farge: Et mørkere gulv vil ta mer lys fra rommet, men oppleves varmt og hyggelig. Et lysere tregulv reflekterer lys og får rommet til å virke større.
  • Plassering: Plassering påvirker hvor mye slitasje gulvet utsettes for. Her er treverkets hardhet og valg av overflate viktig. En lakkert overflate er lettere å rengjøre.
  • Én-, to- eller tre-stavs: En enkel regel er å bruke énstavsgulv og tostavsgulv til store rom og tre-stavsgulv til mindre rom. Brede og lange bord er bedre egnet til større rom.
  • Retning: Som hovedregel legges gulvet på langs i rommets lengderetning, men det avhenger noe av lysforhold, hva du ønsker å fremheve og formen på rommet.

På nettsiden til Kährs har du en gulvplanlegger der du kan laste opp et bilde fra eget hjem og prøve deg frem med ulike farger og mønstre, og finne det som passer best.

Bilde av et soverom med en stor seng midt i rommet med sort sengeteppe.

På Kahrs.com kan du laste opp bilder fra eget hjem og prøve deg frem med ulike varianter av gulv for å finne det som passer best. Foto: Kährs

Vedlikehold av parkett

– Det første du kan gjøre for tregulvet ditt, er å skaffe deg en dørmatte som rengjør sko og holder grus og sand ute. Det ideelle er en dørmatte både innenfor og utenfor døren, forteller Vangerud.

– Husk å sette myke knotter under alle bordben, stoler og kommoder, og hold et øye med dem så de ikke faller av over tid. Unngå beskyttelsesmateriell som er laget av metall. Det kan bidra til å lage riper eller flekker i gulvet.

Lyse tregulv trenger gjerne mer vedlikehold enn andre gulv. Dette er fordi smuss er mer synlig på et lyst gulv, og det burde derfor rengjøres litt oftere.

– Tørr rengjøring er den beste måten å rengjøre parkett på. Bruk støvsuger og tørrmopp regelmessig og en gang innimellom en fuktig, godt oppvridd klut eller mopp. En god huskeregel er at gulvet skal tørke innen ett minutt hvis du har brukt riktig mengde vann, forklarer han. For å fjerne flekker bør du unngå hard skrubbing og sterke flekkfjerningsmidler eller vaskemidler som inneholder ammoniakk.

For å unngå at tregulvet skal ta skade er det viktig å velge et vaskemiddel med en nøytral pH-verdi.

– For best resultat vil jeg anbefale Kährs Cleaner fortynnet i vann eller ferdigblandet Kährs Spray Cleaner. Hvis det skulle være noen form for fargeforskjell etter fjerning av flekken kan du bruke en farget Kährs Touch-up olje, sier eksperten.

Todelt bilde - Bilde en spisestue med mørkt treverk til venstre, et bilde av en åpen spisestue med lyst treverk  til høyre. Lyse tregulv trenger gjerne litt mer vedlikehold enn mørkere gulv. Dette er fordi smuss er mer synlig på lyse gulv. Foto: Kährs

Hakk og riper i parkett

Hvis det over tid skulle dukke opp hakk og riper i parkettgulvet, har Kährs egne produkter så du raskt og enkelt kan fikse dette selv.

– For grunne hakk og riper på oljede gulv, kan du benytte Kährs Satin Oil, mens du for dypere riper kan bruke Kährs Touch-up Oil. Hvis du skulle være uheldig og få ekstra dype hakk, riper eller sprekker, kan du først fylle dem med Kährs smeltevoks eller Kährs Wood Filler, sier Vangerud.

Har du lakkert gulv, finnes det egne produkter tilpasset for dette. Bruk Kährs Lacquer for grunne hakk og riper, Kährs Touch-up Lakk for dypere riper og Kährs smeltevoks eller Wood Filler først, hvis du skulle få ekstra dype merker i parketten.

– Husk også at oljede gulv skal behandles regelmessig. Enkelte må behandles rett etter at det er lagt og i løpet av de første seks til tolv månedene.

– Både oljede gulv og lakkerte gulv kan friskes opp hvis tregulvet blir vanskelig å rengjøre, eller hvis overflaten blir matt eller ripete. Bruk da Kährs Satin Oil på oljede gulv og Kährs Lacquer Refresher på lakkerte gulv, avslutter han.

Todelt bilde - Bilde av soverommet til et barn til venstre, et bilde av et soverom med sort garderobe til høyre.

Hvis overflaten blir matt eller vanskelig å rengjøre, har Kährs produkter som raskt og enkelt lar deg friske opp gulvet igjen. Foto: Kährs

Illustrasjon av et blått hus med lys i det øverste vinduet.

Kjøpe ny bolig

Vi bygger nabolag av trehus over hele landet. Både de som bor alene og de som er mange. Vi har store og små leiligheter, rekkehus, tomannsboliger, enebolig i kjede, og eneboliger i funkis og mer tradisjonell stil.

Finn ditt nye hjem