Hopp til innhold
Familie leker sammen på en lekeplass i et OBOS Block Watne-nabolag

På flyttefot? Dette skal til for å trives

Lurer du på hva som skal til for å trives der du bor eller dit du skal flytte? OBOS Block Watne har forsøkt å finne svaret på nettopp det.

I en landsomfattende undersøkelse gjennomført i august 2016 knyttet til trivselsfaktorer der du bor og valg av nytt bosted, ba OBOS Block Watne respondentene rangere de viktigste årsakene for å kunne trives.

Beliggenhet, beliggenhet og beliggenhet

Du har trolig hørt meglerne snakke om beliggenhet, beliggenhet og beliggenhet når de skal nevne de tre viktigste tingene man skal se etter når man kjøper bolig. Og undersøkelsen bekrefter langt på vei at dette er riktig.

– Beliggenhet er selve hovedutgangspunktet for at du skal kunne trives i hverdagen. Men hva som er bra beliggenhet varierer selvsagt etter den enkeltes subjektive oppfatninger. Det kan handle om alt fra at det er urbant eller landlig, øst eller vest, eller slike ting som nærhet til handel, gode solforhold, utsikt og avstand til jobb, skole eller barnehage, forklarer Katrine Neergaard, markedskonsulent i OBOS Block Watne.

Gode nabolag og tilrettelagte uteområder

I forlengelsen av dette, så man også på hvilke faktorer som er med på å definere god eller dårlig beliggenhet. Der viser det seg at godt naboskap er en av de viktigste faktorene for å fremme trivsel i hverdagen og for å redusere kimen til konflikter. I dette ligger også elementer som trafikksikkerhet og trygg skolevei.

Gode naboer skaper trivsel

– Gode nabolag med mulighet for sosial omgang fremmer trivsel og reduserer konflikter. Å legge til rette for gode sosiale møteplasser i utbyggingsprosjektene er derfor et sentralt element i hvordan vi utformer uteområdene i våre utbyggingsprosjekter, forklarer hun.

Les om hvordan god planlegging tilrettelegger for levende nabolag

Det skal være sol, utsikt og nært alt

Kanskje ikke veldig overraskende, men sol og god utsikt rangeres også som svært viktig for trivselen. Også nærhet til handel og service scorer høyt for valg av nytt bosted.

Kanskje mer overraskende er det at nærhet til skole og barnehage betydde langt mindre for respondentene, det ble faktisk rangert som det minst viktige elementet av de 18 faktorene undersøkelsen målte.

Overraskende opptatt av planløsningen

– Åpne og lyse flater med store vindu der boligens funksjoner glir over i hverandre er ting folk er svært opptatt av. Folk skal tross alt leve komfortabelt i boligen, med blant annet måltider, sosialisering, TV-titting, og der det å kunne trekke seg tilbake fra hverdagens forpliktelser er faktorer som folk er svært opptatt av. En funksjonell planløsning kan derfor redusere behovet for antall kvadratmeter, og boligens utforming vil for mange være avgjørende for trivselen, sier Neergaard.

Fra Fjordsyn i Ålesund - trygge områder uten biltrafikk. Foto: Peder Otto Dybvik

Frykter støy

Støy rundt boligen fra blant annet trafikk og fabrikker i nærmiljøet er noe folk frykter.

– Gunstige støyforhold er noe som verdsettes veldig høyt i et moderne samfunn, der fred og ro og nærheten til naturen er kvaliteter som det er stor etterspørsel av. Vi frykter at biler, trikker, motorveier, jernbane, havner og fabrikker skal ødelegge drømmen om boligen som den rolige rekreasjonsarenaen vi ønsker at den skal være. Dette er en utfordring vi i OBOS Block Watne er svært opptatt av når vi bygger nye nabolag, vi må tenke på helheten, på at alle funksjonene folk etterspør, dekkes i utbyggingsprosjektet, avslutter Katrine Neergaard i OBOS Block Watne.

Illustrasjon av enebolig med to etasjer

Nye boliger over hele landet

På jakt etter bolig, eller vil du bare se hva som er til salgs? Vi bygger nye eneboliger, rekkehus og leiligheter i store deler av landet.

Se alle boliger
Stue med utgang til terrasse på begge sider

Smarte, praktiske og gode planløsninger

En gjennomtenkt planløsning betyr et praktisk hjem. Planløsningene i våre boliger er nøye utarbeidet av arkitektene i OBOS Block Watne og tar form allerede ved første befaring på tomten. De har ett mål for øye – skape løsninger som gjør din hverdag enklere.
Familien som bor i OBOS Block Watne-hus nummer 100  000

Familien i trehus nummer 100 000

Eystein og Elin svingte bare innom OBOS Block Watne-huset mens de var på kjøretur. Og ble umiddelbart forelska. Nå bor de i hus nummer 100 000.
Illustrasjon av terrasse i hus 11 på Engersand.

Gode solforhold og fantastiske uteplasser

Vi i OBOS Block Watne bygger for trivsel. Lenge før første spadetak planlegger vi for å skape solrike uteplasser med flott utsikt som nye beboere kan nyte gjennom døgnet og til ulike årstider og sesonger.
Les flere artikler