Jobbe hos oss?
Vi er alltid på utkikk etter dyktige folk. Har du lyst til å bli med på laget? Hos oss er det mange muligheter. Vi prosjekterer, utvikler, selger og bygger boliger med egne ansatte.
Tora (18) og Inger Lise (18) er de aller første kvinnelige tømrerlærlinger i OBOS Block Watne, region Møre og Romsdal.
Byggebransjen er fortsatt relativt mannsdominert, og ute på byggeplassene er kvinnelige tømrere et sjeldent syn. Men nå har OBOS Block Watne i Møre og Romsdal fått sine første kvinnelige tømrerlærlinger, og attpåtil to.
– Hovedutfordringen er at jeg er fysisk svakere. Det er en ulempe for eksempel når jeg skal bære materialer eller løfte tungt. Men jeg blir sikkert sterkere etter hvert. Ellers har jeg fått vist at jeg får til ting, og gjør en like bra jobb som gutta, sier Inger Lise Hagen (18).
Sammen med Tora Synes Hagerup (18) har Inger Lise vært utplassert hos OBOS Block Watne i arbeidsukene på skolen, og nå har de begge to fått lærlingeplass fra sommeren av.
– Jeg elsker folka der, og jeg liker måten de jobber på. De er også veldig flinke med HMS, og det er betryggende, forteller Tora.
De er vant til å være de eneste jentene, både i klassen i bygg og anleggsteknikk ved Borgund videregående skole i Ålesund, og på byggeplasser. Nå håper de at det er i ferd med å endre seg.
– Det er mange flere jenter som går i førsteklasse nå, og det er kjempebra! Jeg ble skikkelig gira da jeg så det, sier Tora.
– Miljøet blir helt annerledes når det bare er ett kjønn. Det er viktig med innspill fra begge kjønn, mener Inger Lise.
Selv om byggeplassene enn så lenge er dominert av menn, er kjønnsbalansen ganske jevn på OBOS Block Watnes kontorer i Ålesund og Molde.
Regionsjef Mette Gallefoss (56) har jobbet i bedriften siden 1991, og har sett en stor endring i bedriftskulturen i løpet av de 30 årene.
– Da jeg begynte, var byggebransjen røffere. Da jeg søkte jobb var det ikke uvanlig med arbeidsgivere ikke ville ansette kvinner, blant annet fordi de ville unngå fødselspermisjoner. Men jeg fikk jobben! Nå som det er flere kvinner, er det mindre greit å komme med de aller groveste vitsene, og det setter også gutta pris på. Men det er viktig å kunne dra en vits og ha god stemning på jobb, altså, sier hun.
Å ha både kvinner og menn på arbeidsplassen gjør ifølge Mette noe med både arbeidsmiljøet og produktene som blir levert.
– Vi bygger boliger for familier, og da er det viktig at det ikke bare er én type mennesker som sitter og bestemmer. Vi bidrar med våre roller, kjønn og personligheter, som gjør at vi får til et bedre produkt totalt sett.
Prosjektutvikler Brita Støle (40) er også fornøyd med at fordelingen av kvinner og menn på kontoret er nokså lik. Da hun studerte til å bli byggingeniør, var jentene i klart undertall.
– Vi var fem jenter og rundt 20 gutter på kullet. Da jeg begynte i min første jobb som byggeleder i Statens vegvesen som 23-åring, ble jeg litt kasta til ulvene. Jeg hadde møter for en haug med mannfolk som hadde jobba der i årevis. Det var utfordrende, forteller hun.
Likevel har Brita aldri følt seg mindre verdsatt eller respektert fordi hun er kvinne.
– Jeg har aldri sittet igjen med følelsen av at jeg har blitt sett ned på eller opplevd at jeg ikke har fått respekt. Men jeg ble nok behandlet på en annen måte som ung jente, enn en 23 år gammel mannlig byggeleder ville blitt. Også har jeg lært mye av det selv, jeg har fått mer bein i nesa etter hvert.
Vi er alltid på utkikk etter dyktige folk. Har du lyst til å bli med på laget? Hos oss er det mange muligheter. Vi prosjekterer, utvikler, selger og bygger boliger med egne ansatte.