Hopp til innhold
Vurderer du å kjøpe bolig for første gang? Sjekk hva du kan låne

Kjøpe bolig for første gang? Dette må du spørre om

Du har bestemt deg. Nå er tiden inne for å kjøpe den første boligen. Men hvor starter du i jungelen av begreper, finansiering, eiendomsmeglere og visninger? Her er gode råd fra eksperten når du skal finne din drømmebolig.

Det er ikke lett å vite hvor du skal begynne når du har bestemt deg for å kjøpe bolig for første gang. Du har kanskje allerede sett litt på nettet av hva som finnes på markedet, og satt opp en ønskeliste med fasiliteter du ønsker deg. Det er imidlertid først når du vet hvor mye du kan kjøpe for, at du kan få et realistisk bilde på hva du kan forvente deg.  

– Det første du bør gjøre når du skal kjøpe bolig, er å gå i banken for å sjekke hvor langt du kan strekke strikken, sier Anders Gogstad, salgskonsulent i OBOS Block Watne. 

Hvis du har eiendom fra før eller annen kapital, som for eksempel forskudd på arv, tar du også med dette til banken. Sammen med sparepenger utgjør dette din totale egenkapital som du kan bruke til boligkjøpet.

Som hovedregel trenger du 15 prosent egenkapital til boliglånet. Så hvis du vil kjøpe en bolig til 4.000.000 kroner, må du ha 600.000 i egenkapital, for eksempel.

Stor del av din identitet 

Når du har finansieringsbeviset på plass, kan du for alvor begynne å se etter boliger, og hva du kan få for pengene. 

Noen ganger må du kanskje gå ned i størrelse til fordel for balkong eller privat uteplass. Eller ønsker du å flytte ut av byen for å få råd til flere rom? 

– De fleste har en preferanse på hvor de ønsker å bo. Er du singel, har du gjerne lyst til å bo litt sentralt. Har du barn, eller planlegger familieforøkelse, er det lurt å tenke på trafikksikker skolevei, støy og lekeplass, sier Gogstad.

Boligen skal på mange måter representere deg som person. Det gjelder alt fra fargevalg og hvilke materialer du vil ha på badet, i gangen og på kjøkkenet. Det skal mye til for at du finner en bolig som er skapt helt etter dine ønsker, smak og behov. 

Ny bolig sammenlignet med brukt

En av de største fordelene med å kjøpe en helt ny bolig er at du slipper oppussing, og du har mulighet til å skreddersy boligen din helt fra start. Her er 11 grunner til hvorfor kjøpe nytt kan være lurt.

– Du kan i stor grad påvirke hvordan boligen din skal se ut. Du kan velge kjøkkeninnredning, oppgradere badet, velge gulv og farge på veggene. Det kommer litt an på når i byggeprosessen du kommer inn. 

Å kjøpe nytt gir ikke bare frihet til å velge inventaret, det vil også gjøre utslag på strømregningen. 

– En viktig forskjell ved å kjøpe nytt er at du får en bolig som er helt etter dagens forskriftskrav. Moderne isolasjon, dører og vinduer, varmeanlegg og ventilasjon gjør boligen mye mer energieffektiv, som gjør at du sparer penger og miljøet, sier han.

Salgskonsulent Anders Gogstad

Lav dokumentavgift

Når du kjøper en brukt bolig, må du gjerne i en budkrig med andre interesserte. Ofte kan det føre til at prisen stiger til et nivå som overgår ditt budsjett. 

Med nye boliger slipper du budrunde, og kan forholde deg til den prisen som er satt. 

OBOS Block Watne bygger nesten utelukkende selveierboliger, som betyr at du har større råderett over boligen. I et borettslag eier du din andel av mange, og må være med på beslutninger styret tar på vegne av borettslaget. 

– Når du kjøper nytt er det i tillegg en langt hyggeligere dokumentavgift i forhold til det å kjøpe brukt bolig. Du betaler kun 2,5 prosent av det vi kjøpte tomten for, men delt på antall boliger i prosjektet, sier Gogstad.

Når du kjøper en brukt bolig, må du betale 2,5 prosent i dokumentavgift av hele boligverdien, altså det du betalte for den. 

Eksempel på dokumentavgift

  • Ved kjøp av ny bolig for 4.000.000 kroner med OBOS Block Watne, betaler du dokumentavgift av prisen på tomten, f.eks. 250 000 kroner, tilsvarende 6.250 kroner. 
  • Ved kjøp av en brukt bolig for 4.000.000 kroner, må du betale dokumentavgift på hele beløpet, tilsvarende 100.000 kroner. 
Illustrasjon av enebolig med to etasjer

Nye boliger over hele landet

På jakt etter bolig, eller vil du bare se hva som er til salgs? Vi bygger nye eneboliger, rekkehus og leiligheter i store deler av landet.

Se alle boliger

Relaterte artikler

Lillejordet, Larvik - grått kjøkken fra HTH

11 gode grunner til å kjøpe helt ny bolig

Fortsatt usikker på om du skal kjøpe nytt eller brukt? Ingen budrunde, reduserte strømutgifter og muligheten til å skape ditt drømmehjem. Dette er bare noen av mange fordeler ved å kjøpe nytt framfor brukt.
Kvinne sitter i en grå sofa

Skal du kjøpe din første bolig?

Å kjøpe sin første bolig er spennende, men kan også være litt skummelt? Her er noen tips til deg som skal ut på boligmarkedet for første gang.
Åpen stue- og kjøkkenløsning i BKS3.

Få det som du vil!

Det er mange muligheter for tilvalg og oppgraderinger når du kjøper en ny bolig av OBOS Block Watne. Vi samarbeider med noen av de beste leverandørene i markedet og har samtidig dyktige eksperter innenfor alle fagfelt. Hvordan vil du ha det hjemme hos deg?
Les flere artikler