Hopp til innhold
Stue i nordisk interiørstil

Halvor Bakke: Trender og Interiørtips for 2021

Mørkere fargepalett, grønt, messing, børstet gull, tapet og gardiner. Her forteller interiørdesigner, Halvor Bakke, om det han mener blir årets store trender, og deler sine beste tips for design og innredning av kjøkken og bad.

Er det noe vi alle kan være enige om når det gjelder året 2020, så er det at vi har tilbragt mye tid hjemme. Og med en befolkning som allerede setter hjemmekos høyt, så har det blitt desto viktigere med et hjem som føles hyggelig, trygt og godt å komme tilbake til.

Et budskap som ifølge interiørdesigner, Halvor Bakke, også er det desidert viktigste når det gjelder interiør og innredning av hjemmet ditt.

Interiørekspert Halvor BakkeHalvor bakke er interiørdesigner, møbel- og interiørdesigner og kjent fra TV-programmet Eventyrlig Oppussing. Foto: Mona Nordøy

– Det skal være godt å komme hjem, og du skal lengte etter å komme tilbake. Det viktigste når du innreder hjemmet ditt er derfor at du kjøper det du selv liker og ønsker å ha hjemme, sier interiør- og møbeldesigneren, som for tiden er aktuell med TV-programmet, Eventyrlig Oppussing.

Det er likevel noen farger, materialer og elementer som rører seg i interiørbildet for 2021. Her forteller eksperten om noen av trendene han mener blir mest sentrale.

Les også: Dette er de største trendene for 2022

Mørke, behagelige og duse nyanser og grønt

En tendens som allerede har vært gjeldende de seneste årene, og som fremdeles står sterkt inn i dette året, er at de mørkere nyansene er i fokus.

– Fargeskalaen som benyttes er generelt mørkere enn lys. Det ser vi på bruken av base, som er bygget på tre skalaer; A-base for lyse farger, B-base for mellomtonefarger og C-base for mørke farger. Hovedfargene nå er basert på B og C, fremfor de lyse fargene, forklarer Bakke.

Sentralt blant de mørke nyansene står grønt – alt fra olivengrønt, antikkgrønt, skoggrønt, naturgrønt, og nyanser mot det blågrønne.

– Dette er gjerne duse, dempede og behagelige grønntoner. Fargen er spesielt gjeldende for tekstiler, men vi vil også se flere grønne planter, sier eksperten.

De mørke nyansene kombineres gjerne med elementer av messing og børstet gull.

– Disse komponentene har vi sett en stund, og det er helt tydelig at det fremdeles står sterkt i 2021. Interiør som utmerker seg er lamper og lykter i messing og børstet gull, i tillegg til detaljer på for eksempel håndtak, forteller han.

Skal du male hjemme? Gode råd for å velge riktig farger

Blått skap med blå vegg i bakgrunnen
En av de sentrale trendene for sesongen er at vi innreder med en mørkere fargepalett, som gjør hjemmet til en hyggelig og lun oase. Foto: Jotun.no
Soverom med en seng med hvitt sengetøy, brunt teppe og beige puter.
En av de sentrale trendene for sesongen er at vi innreder med en mørkere fargepalett, som gjør hjemmet til en hyggelig og lun oase. Foto: Jotun.no
Rød plante med rød vegg i bakgrunnen
En av de sentrale trendene for sesongen er at vi innreder med en mørkere fargepalett, som gjør hjemmet til en hyggelig og lun oase. Foto: Jotun.no
1 av 3

Tapetsering av hele rommet og lange gardiner

Gardiner og tapet er også viktig elementer for året, og bygger oppunder den lune og hyggelige oasen vi ønsker å skape i hjemmet.

– Vi beveger oss bort fra å tapetsere én vegg og skape en fondvegg, som var ute av trendbildet for fem-seks år siden, og tapetserer hele rom, som skaper en helhet i rommet og hjemmet, forklarer Bakke.

Stue med blå tapet og en skjenkt med en grønn plante påTapet skaper raskt et nytt uttrykk i rommet. I dag benytter vi tapet i hele rommet fremfor på én fondvegg som var populært for en tid tilbake. Foto: Fargerike

Samtidig er gardiner for fullt kommet tilbake. Og selv om nordmenn gjerne dyrker både sollys og dagslys, bringer gardiner med seg mye godt for hjemmet ditt.

Ikke bare skaper det en god atmosfære i rommet, men det sørger for å dempe støy, stenge kulden ute - eventuelt varme på sommeren, er dekorativt og gir deg uendelig muligheter for å uttrykke og endre interiørstilen din.

– Vi beveger oss noe bort fra de rene og finslige materialene. Velur er på vei ut, mens grove, robuste og buklet tekstiler og materialer er på vei inn, sier interiøreksperten.

Stuevindu med røde gardiner og en grønn plante i vinduskarmenGardiner er tilbake for fullt og skal gjerne gå fra gulv til tak. Også her kan se at utvalget i butikkene er basert på tekstiler i tykkere materialer og mer vågale eller mørke nyanser. Foto: Ellos

Bærekraft og miljø blir viktigere

Blant stilarter, kan eksperten fortelle at en ser både den nordiske og lette stilen, der treverk og interiør med rene linjer er i fokus, samtidig som den klassiske stilen er aktuell, som kjennetegnes av tidløse møbler, farger og materialer, og det å skape et komfortabelt hjem.

Uansett hvilken stil du liker, er ekspertens tips å gå for ett stiluttrykk og holde deg til den.

– Det er viktig å velge én stil for hjemmet og holde seg til den. Blander du tre stiler vil det forstyrre helheten du ønsker å skape. Det beste er derfor å velge ett utrykk fremfor å blande for mye. Har du hytte og hus eller leilighet, kan du heller velge deg én stil for hver av dem.

Minimalistisk rom med en sofa, et bord og en hylle på veggenDet er for tiden flere aktuelle stiler som er representert i trendbildet. Foto: Ellos

En tendens som virkelig utmerker seg for året, er fokus på miljø og bærekraft.

– Bærekraft og miljø er en tydelig og viktig tendens i 2021. Her er materialbruk og forpakning viktig, men også hvilke produsenter du velger å benytte deg av. Norsk håndverk som designes og produseres i Norge koster noe mer, men det er også kortreist og mer miljøvennlig, forteller Bakke.

– Det handler også om avfall og hvordan du behandler det du ikke vil ha lenger. Her går Jernia frem som et godt eksempel, som har åpnet opp for at du kan levere inn gamle kjeler og stekepanner til resirkulering.

Få og store elementer og boutique hotell på soverommet

Trendbildet påvirker også hvordan vi innreder de ulike rommene i hjemmet, og akkurat nå er det én stil som spesielt utmerker seg på soverommet.

– Her ønsker vi å skape følelsen av et boutique hotell, og fremfor alt hotellfølelsen. Vi innreder gjerne med mørke og lune farger, massevis av puter, vegg-til-vegg teppe, gardiner fra gulv til tak og den ultimate og store hotellsengen, forteller Bakke.

Og det er ifølge eksperten god grunn til å investere i nettopp en god seng.

– Folk bruker stadig mer penger på en god seng, som er viktig for både kroppen og helsen din. Vi bruker faktisk en tredjedel av livet vårt på soverommet, så en god seng er en god investering.

På stuen ser eksperten en tendens til at vi innreder med få og større elementer.

– Vi er blitt rausere når det gjelder valg av produkter, og velger heller større og færre ting. Vi kjøper større planter og større lanterner som i seg selv trekker oppmerksomhet, fremfor små og mange ting, sier han.

Soverom med seng, nattbord, skap og klokke på veggen.

Vi vil ha hotellfølelsen på soverommet med massevis av puter, lange gardiner, vegg-til-vegg teppe og den lune følelsen. Foto: Indusiadesign

Funksjon på kjøkkenet og spa-følelse på baderommet

Kjøkkenet er et av rommene som stadig er i utvikling, og til tross for sentrale trender her også – slik som kjøkkenøy, grovkjøkken og kjøkkeninnredning i sterkere og mer vågale farger, så er det viktigste for dette rommet fremfor alt funksjon.

– Jeg mener at et kjøkken må ha individuelle løsninger, og innredes etter hvem som bor der. Hvem bruker kjøkkenet mest, og er dere glad i å lage mat? Da trenger dere kanskje ekstra benkeplass. Et kjøkken må ha gode arbeidssoner, forteller Bakke.

For baderommet ser en tendenser som mer bruk av farger, kombinasjon av naturlige og moderne elementer og materialer, kreative fliser og mønstre, marmor og bruk av mer treverk, i tillegg til gullmetaller.

Skal du pusse opp badet, har imidlertid eksperten noen gode råd du kan ta med deg.

– Jeg lidenskapelig opptatt av at du ikke trenger fliser på alle veggene. Det koster mer penger og gjør i tillegg rengjøring til et mareritt, der du må skrubbe alle fuger. Du trenger fliser i dusjen – på gulv og vegger, men ellers kan du male, bruke mikrosement, sette opp panel eller plater, sier han.

Baderom med møbler i mørkt treverk og bettongvegger

I tillegg anbefaler Bakke at du ikke gjør tabben som så mange andre gjør – innrede baderommet med hvite farger og et flust av spotlights.

– En tenker gjerne at et baderom i mørke nyanser er trist og ukomfortabelt, men de fleste kan si at følelsen de har etter et spa-opphold er totalt motsatt. Dempet belysning, mørke farger og gode dufter gir en avslappende og behagelig følelse, så hvorfor skal du da ha blendende spotter på ditt eget baderom?

– Skap din egen oase på baderommet med behagelig farger og belysning, myke tekstiler, grønne planter – eventuelt kunstige planter, duftpinner og levende lys. Et godt speil med riktig belysning er alltid bedre enn spotter, avslutter eksperten.

Av: Chili Media AS

Relaterte artikler

Innredning og flater malt i samme lyserosa farge

Dette er de største trendene for 2022

Den skandinaviske stilen er blitt mer leken. Gjør deg klar for glade farger, spennende mønstre, plassbygget møbler, naturlige tekstiler og – ikke minst, gardiner. Her gir interiørstylist, Tone Kroken, deg et inspirerende innblikk i kommende trender.