Hopp til innhold
Illustrasjon av terrasse i hus 11 på Engersand.

Gode solforhold og fantastiske uteplasser

Vi i OBOS Block Watne bygger for trivsel. Lenge før første spadetak planlegger vi for å skape solrike uteplasser med flott utsikt som nye beboere kan nyte gjennom døgnet og til ulike årstider og sesonger.

Norges befolkning vet å sette pris på sol og varme. Så snart vi ser et glimt av sollys trekker vi utendørs, uansett temperatur eller årstid. Da er det ikke så rart at balkong og uteplass også er en av de viktigste egenskapene når vi skal kjøpe en ny bolig (Prognosesenteret, 2019).

Dette er vi godt kjent med i OBOS Block Watne, og vi planlegger derfor for gode og solrike uteplasser lenge før første spadetak blir tatt.

– Uteplass og solforhold er et tema allerede ved første befaring på tomten og legger grunnlaget for hvor og hvordan boligen skal plasseres, forteller Maria Espeland, arkitekt i OBOS Block Watne.

Sivilarkitekt Maria Gracheva.

Arkitektene vurderer da eksisterende terreng, og ser hvordan de i størst mulig grad kan beholde kvalitetene på tomten, i tillegg til at de vurderer nabobebyggelse, høyder og utsikt.

– Solforhold og uteplasser er sentralt for boligens inneklima og planløsning. For eksempel burde stue og oppholdsrom ha godt med lys og sol gjennom dagen, og soverom legges til et område som er svalere mot kvelden og natten, sier Espeland.

Solforhold – noe av det første arkitektene undersøker

For å skape gode og solfylte uteplasser, som også utfyller planløsningen og rommene i boligen, gjennomfører arkitektene en såkalt solanalyse av tomten så tidlig som mulig i prosessen.

– Det er et tegneprogram som viser oss hvordan solen beveger seg over tomten på de ulike tidspunktene av døgnet. Her vil vi også kunne se hvordan eventuell bebyggelse eller vegetasjon i området kan skape skygger, forteller arkitekten.

– Hvis store deler av tomten ligger i skyggen av et nabohus eller noen store trær, vil det være naturlig å flytte uteplassen opp et nivå eller se på mulighetene for en takterrasse der du har solen hele tiden, og er garantert flott utsikt.

Terrasse på Skogro.

Det gjelder både eneboliger, eneboliger i rekke, rekkehus og leiligheter. Ettersom de fleste leilighetene til OBOS Block Watne bygges i småhus-bebyggelse, har arkitektene større fleksibilitet til å gjøre endringer som bidrar til gode solforhold.

– Det gir oss flere muligheter til å flytte på hver av elementene på tomten og sørge for at alle boliger får optimale solforhold, sier hun.

– Er det snakk om et større boligkompleks med mange leiligheter gjennomfører vi en grundigere solanalyse og må se etter at hver enkelt balkong får sol gjennom dagen.

Finn din nye, solrike bolig her 

Fasade av hus BKS2.

Uteplassen forlenger det innvendige arealet

Arkitektene jobber samtidig for at uteplassen er godt knyttet opp mot hoved-oppholdsarealet i boligen. Det skal være kort vei fra stue/kjøkken og til sittegruppen ute, og praktisk å bære for å dekke bordet eller tilberede mat på grillen.

– En uteplass godt tilknyttet de sentrale oppholdsrommene er også en måte å «forlenge» det innvendige arealet på, forteller Haris Ramic, arkitekt i OBOS Block Watne.

– Hvis det er en god kobling mellom rommet inne og ute, vil særlig rommet inne nyte godt av dette og oppleves større og mer luftig.

Han forklarer videre at boligtypen (enebolig, rekkehus eller leilighet) og størrelsen på boligen er førende for størrelsen på uteplassen(e) i hjemmet, enten det er snakk om balkong, terrasse eller hage.

– Uteplassen er proporsjonal med boligtypen den tilhører. For balkonger, som ofte er tilknyttet leiligheter, er det viktig at de har en viss størrelse og en form som sørger for at de kan møbleres på en fornuftig måte, forteller han.

Espeland legger til at du i alle prospekter vil se at det er tegnet inn et forslag til møblering.

– Vi tenker på hvordan en familie kan leve der og da er det viktig at vi har et klart bilde av hvilke møbler som kan få plass, enten det er et spisebord med stoler og grill, eller solsenger. Det er også mer inspirerende og gir de som skal flytte inn en idé og tanke om hvordan det kan se ut, sier hun.

– Ikke minst kan det være vanskelig å få følelsen av størrelsen på et rom fra en tegning, og spesielt for uteområder, og møblene vil gjøre det lettere å skalere rommet.

Les også: Smarte, praktiske og gode planløsninger

Takterrasse i BKS4.

Hva er optimale solforhold for en uteplass?

Ifølge Espeland er et godt utgangspunkt for en uteplass at den ligger vendt mot sør, som gir deg morgensol fra øst og ettermiddag- og kveldssol fra vest.

– Det avhenger noe av dine ønsker og behov. Noen er hjemme den første delen av dagen og vil gjerne få med seg morgensolen fra øst, mens andre er på kontoret hele dagen og vil få med seg ettermiddagssolen fra vest, forteller hun.

– Dermed kan en uteplass som vender mot sør-vest eller sør-øst være like bra for deg, avhengig av hvordan din hverdag ser ut.

Kvinne sitter på balkong i hus B2.

Er terrenget på tomten slik at uteplassen må være vendt mot nord, jobber arkitektene for å få uteplassen opp i høyden slik at det vil være sol der hele dagen.

– Da kan det være aktuelt å planlegge for en takterrasse eller for eksempel en terrasse over carport for en enebolig, sier Espeland.

Skjerming og privatliv

Andre viktige elementer for en uteplass er naturligvis at den er skjermet for innsyn, som arkitektene også planlegger for allerede på første befaring.

– Bygger vi ut et stort felt må vi ta hensyn til innsyn helt i begynnelsen og prosjektere for at alle har privatsoner og ikke så mye innsyn fra naboene, forteller Espeland.

– Vi tar i bruk flere grep for å sørge for at boligen og uteplassen skal være skjermet. Blant annet plassering av selve boligene på ulike nivåer på tomten og avstander i mellom dem, i tillegg til at vi planlegger for plassering av uteplass/balkong på forskjellige sider av bygget og i forskjellige høyder, sier hun.

Innsyn er blant de fem sentrale komponentene arkitektene jobber etter på første befaring, som er: innsyn, tomtens terreng og begrensninger, vindforhold, solforhold og utsikt.

– Ved behov kan vi ty til levegger eller andre former for skjerming for å bryte direkte kontakt mellom arealer, legger Ramic til.

Tekst: Chili Media.

illustrasjon av rekkehus i ulike farger

Interessert i ny bolig?

Vi bygger nabolag over hele landet. Enten du drømmer om leilighet, enebolig eller rekkehus, så har vi noe for deg.

Finn din nye bolig