Hopp til innhold
Bilde av et par på kjøkkenet

Flyttet fra enebolig til leilighet

Fordelene ved å flytte fra enebolig til leilighet er mange, men hva bør du tenke på før du tar steget? Vi har tre tips du bør du vite om.

– Vi hadde et litt for stort hus, som begynte å bli gammelt og som stadig krevde vedlikehold. Vi ønsket å få det mer lettvint og en mindre bolig å forholde oss til.

Kari Rekaa Nilsen flyttet sammen med sin mann John fra enebolig til nybygd leilighet på Begbyåsen i Fredrikstad i 2019. Det har de ikke angret på.

– Det var fristende med parkering i kjeller og heis i bygget. Vi synes veldig godt om leiligheten vi flyttet inn i – alt er nytt og fint.

Ofte er det ønsket om en enklere hverdag og mindre vedlikehold, som gjør at mange nedskalerer boligen, forteller Marianne Sørbø Pedersen, salgskonsulent i OBOS Block Watne i Sandnes.

– Det handler også om behovet for mindre plass. Kanskje har barna flyttet ut, og man trenger ikke lenger en stor enebolig, sier hun.

Pedersen har tre tips til dere som vurderer å bytte ut eneboligen med leilighet:

1. Sett opp en prioriteringsliste

Det første du bør gjøre, er å sette opp en prioriteringsliste over hva som er viktig for deg i en ny bolig. Vil du bo på bakkenivå med terrasse og en liten hageflekk, eller vil du bo i høyden med utsikt? Hvor mange soverom trenger du? Og hvilket område vil du bo i?

– Det viktigste for de fleste er beliggenhet. Mange ønsker å bo i samme området som før, fordi det er der de har tilknytning og er kjent. Andre ønsker å bo mer sentralt, eller nærmere sjøen, for eksempel, forteller Pedersen.

Å finne ut hvor mye plass du trenger, er også viktig. Trenger du ekstra soverom til barn som kommer på besøk? Eller ønsker du heller en større stue å ta imot besøk i?

2. Kom tidlig inn i prosessen

Ønsker dere å kjøpe en leilighet i et nybygg, er det lurt å være tidlig ute. Da kan dere være med å påvirke mye av innholdet og utformingen i boligen. Det kan være å velge alt fra kjøkken og gulv til fliser på badet.

– Hvilke farger ønsker du på veggene? Fliser eller parkett i entré? Valgene er mange! Du får et eierforhold til leiligheten fra dag én, og kan være med å utforme boligen «kosmetisk» slik du ønsker den, sier Pedersen.

Ekteparet Nilsen bestemte seg for en leilighet i et byggeprosjekt på et tidlig stadie, og fikk dermed mulighet til å gjøre flere tilvalg. De valgte blått kjøkken fremfor standard hvitt, fikk satt opp en skyvedør, montert en stor garderobe i gangen og endret gulv.

– Det var fint å kunne personliggjøre en del ting til leiligheten. Da ble den mer «vår». Det tok likevel litt tid å venne seg til den nye boligen, og den største forskjellen var kanskje det å ikke kunne gå rett ut i hagen lenger. Men så har vi en veldig fin veranda da, ler Nilsen.

3. Start rydde- og renseprosessen i god tid

De fleste som flytter fra enebolig til leilighet får mindre boltreplass og rom til oppbevaring. Man har ikke lenger loft, kjeller og garasje å fylle ting med. Det gjør at man mest sannsynlig må kvitte seg med en del ting – både fordi det er noe man ikke lenger trenger, eller har plass til å ta med seg videre.

– Mange starter tidlig med å rydde og rense, og hører med barn og barnebarn om det er møbler og andre ting de ønsker å arve. Flere kjøper også nye møbler når de skal flytte, fordi de vil ha noe som kler den nye leiligheten, forteller Pedersen i OBOS Block Watne.

Les også: Derfor bør du kjøpe nytt

Illustrasjon av fasade, gate og parkering om kvelden, Hus 9, Tyrihellinga

Illustrasjonsbilde fra boligprosjektet Begbyåsen i Fredrikstad. 

Fire fordeler ved å flytte til en leilighet

  1. En leilighet krever mindre vedlikehold enn en enebolig – både inne og ute. Du slipper gressklipping, snømåking, maling og den uendelige to do-lista med alt som skal gjøres av vedlikehold.

  2. Når du flytter fra enebolig til leilighet, har du sjansen til å starte med blanke ark. Et godt tips er å bruke flytteprosessen til å rydde og bli kvitt ting du ikke lenger trenger.

  3. Mange leiligheter ligger gjerne sentrumsnært, som gjør at du ofte har både butikker, kafeer og restauranter i nærheten. Det samme gjelder også for kollektivtransport.

  4. Kostnader knyttet til oppvarming, varmtvann og kabel-TV er ofte bakt inn i fellesutgiftene. Det samme gjelder blant annet vaktmestertjenester, trappevask og vedlikehold av uteområder, fasader, inngangspartier og tak.

Er du interessert i ny bolig?

Vi bygger nabolag over hele landet. Enten du drømmer om leilighet, enebolig eller rekkehus, så har vi noe for deg. 

Finn ditt nye hjem

Relaterte artikler

Nytreet Bergen OBOS Block Watne

10 gode råd til deg som skal flytte

Det er ingen hemmelighet at det å flytte kan være en tung prosess for svært mange. Hvordan pakke mest praktisk, hvor får man egentlig tak i billige flyttekasser, og hva er flyttemelding?
Salgskonsulent for OBOS Block Watne med kunde på visning i nybygg

100 000 kroner spart ved kjøp av ny bolig

Det er mange fordeler ved å kjøpe en ny bolig. For eksempel kan prisforskjellen på dokumentavgift være på 100 000 kroner eller mer. Men det er langt flere fordeler – her deler eksperten alle.
Les flere artikler