Hopp til innhold
Kjøkkenhage

Blomster, planter og urter – rådene som gjør at du lykkes

Har du en hageflekk eller terrasse du ønsker å få mer ut av, men er usikker på hvilke busker, blomster og planter du bør gå for? Eller hvordan du får gresset friskt og grønt? Eksperten gir deg svar.

Hagen, terrassen eller balkongen kan være en oase og fantastisk tilholdssted i sommermånedene. Her kan du og familien nyte grillmat ut i de sene nattetimer.

Uteområdet får imidlertid lang større sjarm med friske blomster, planter og busker, og har du ikke spesielt grønne fingre eller er usikker på hva du skal starte med, så får du gode tips her.

Urter, krydder og grønnsaker i hagen eller på terrassen

Knut Tveit er kategoriansvarlig for planter og blomster på Hageland, og er en ekspert å regne når det kommer til hagestell. Han forteller at du med enkle grep kan fornye hagen din.

– Det er en trend å dyrke egne urter, krydder og grønnsaker i hagen, i bakgården eller på terrassen. Det er blitt enkelt å sette opp en pallekarm eller to og dyrke sine egne gulrøtter, reddiker, salat, sukkererter eller ulike krydre.

– Du kan gjerne også plante sitron, kumquat eller andre middelhavsplanter i en krukke og få frukter utover sommeren og høsten. Eller hva med tomatplanter som gir søte, gode og hjemmelagde tomater som smaker av sol og sommer? Krydder- og grønnsakplanter er det vi ser øker mest, og folk vil dyrke tomater, chili, agurk og alle typer krydder og grønnsaker, sier Tveit.

KRYDDER OG GRØNNSAKER: Plant smakfulle krydder, urter og grønnsaker i en krukke og nyt smakfulle frukter gjennom hele sommeren, rett fra din egen hage. FOTO: Hageland

Og det er slett ikke så vanskelig som du kanskje hadde sett for deg. Alt du trenger er et ledig hjørne på terrassen, eller en lun og solrik vegg eller hjørne i hagen.

– Da trenger du bare god jord, for eksempel krukkejord som inneholder langtidsgjødsel, og du trenger ikke tenke på annet enn å vanne gjennom sommeren. Alle planter som skal komme med frukt, bær eller smaksrike blader, får aller mest smak når planten får mest mulig sol. Det gjelder også for alle frukttrær og bærbusker. Så vårt råd er å plante på et så solrikt sted som mulig i hagen.

Blomster i sommermånedene

Hvis du ikke orker å sette i gang med å dyrke dine egne planter, blomster og urter, kan Tveit fortelle at sommerblomster i alle former og farger er populære.

– Plant en sommerblomst eller to i dine yndlingsfarger. Da blir gleden over sommeren enda større.

Tveit kan fortelle at noen blomster og planter liker seg best i skyggen, noen liker seg best der det er fuktig, og noen liker seg til og med på et tørt og skrint sted.

– De aller fleste planter vil i hovedsak ha god og næringsrik jord med jevn vanning og god tilgang på gjødsel. Det enkleste er nok å spørre på hagesenteret hvilke planter som passer best på det stedet der du ønsker å plante.

INSPIRASJON: Vakre blomster på uteplassen gir deg sommerfølelsen gjennom hele sesongen. Kombiner blomstene med tekstiler i friske farger av gult, lilla og blått for en lun stemning. FOTO: Jernia

– Nå på forsommeren er det sommerblomster de aller fleste kommer til hagesenteret for å kjøpe, og alle sommerblomster elsker en solrik plass, og kan nesten ikke få nok lys og lange dager. Planter du en sommerblomst på en solrik plass, blomstrer den mer og lengre enn hvis den får skygge.

Det viktigste å tenke på for å ivareta planter og blomster i hagen eller på terrassen, er jevn vanning, ta vekk visne blomster, og gjødsle gjerne en gang per uke for optimal vekst. Krydderplanter, tomater, agurk, chili og lignende vekster skal helst ha gjødsel ved hver vanning.

Smarte råd til grønnere gress i hagen

De fleste er enige i at en vakker, grønn plen uten ugress er et vakkert syn. Hva er ekspertens tips for å lykkes her?

– Gjødsle med helgjødsel når gresset begynner å bli grønt på våren. Gjenta gjerne i månedsskiftet mai/juni, og på nytt i starten av juli, forklarer Tveit.

– Det er også mulig å bruke kunstgjødsel, som plengjødsel eller hagegjødsel i stedet for helgjødsel. For å få vekk ugress med store blader som ofte gror i plenen, bruk plenrens. Den er effektiv og fjerner løvetann og groblad. Men det er også enkelt å bruke en weeder - en løvetannklo som du bruker for å trekke opp løvetann og andre ugressarter i plenen.

 

GRØNT GRESS: Ifølge eksperten er trikset til en grønn og frodig plen gjennom sommeren at du gjødsler tidlig på våren. Følg gjerne opp gjennom sommeren, og sørg for å fjerne alt av ugress. FOTO: Jernia

På jakt etter ny bolig med hage eller terrasse?

Vi bygger rekkehus og eneboliger over nesten hele landet. Kanskje finner du et perfekte nabolag blant våre prosjekter?

Av: Chili Publications