Hopp til innhold
Mor og datter pusser tennene på badet i OBOS Block Watne-bolig

5 (rare) ting nordmenn gjør når de er alene hjemme

Hva gjør vi egentlig hjemme bak lukkede dører når ingen ser? Vi i OBOS Block Watne har undersøkt nærmere hvilke vaner nordmenn har på privaten – og vi fikk både overraskende og morsomme svar!

Når vi er ute blant folk er det typisk nordmenn å unngå blikk-kontakt med fremmede, og vi blir svært ukomfortable hvis noen setter seg ved siden av oss på bussen – når det er to ledige rett foran. Den norske boligbruksundersøkelsen, gjennomført av Prognosesenteret på vegne av OBOS Block Watne, viser at vi er langt fra like beskjedne bak lukkede dører i trygge omgivelser.

– Når våre arkitekter skal utforme nye OBOS Block Watne-boliger, er det mye nyttig kunnskap i hvordan nordmenn opptrer på hjemmebane. Vår ambisjon er at vi skal tilby optimale romløsninger for daglige gjøremål, og da må vi vite hvordan folk lever innenfor husets fire vegger, sier Bjørn Einar Skoglund, Direktør Operativ Enhet (COO) i OBOS Block Watne.

Så hva gjør vi egentlig når vi er alene hjemme? Her er listen!

1. Vi snakker med oss selv - og chatter med familien

Selv om vi kan ha problemer med å prate med andre mennesker, har vi ikke like store vanskeligheter med å snakke med oss selv! Faktisk svarer halvparten i undersøkelsen at de gjerne slår av en prat med seg selv når de er alene hjemme.

Skal vi kommunisere med andre på hjemmebane, benytter vi oss gjerne av digitale verktøy – også når vi er hjemme samtidig. 11 prosent svarer at de kommuniserer med andre i husstanden digitalt hver dag, og litt flere gjør det på en ukentlig basis, når begge er hjemme. Ifølge undersøkelsen er det flest menn som tyr til digitale verktøy for samtale i hverdagen.

Kvinne med mobil på kafe

2. Vi skifter til «kosebuksen»

Når det kommer til antrekk på hjemmebane, fortrekker vi det komfortable: Over 70 prosent svarer at de skifter til behagelige klær når de kommer inn døren hjemme. Men vi er heller ikke redde for å la fillene falle: Fire av ti nordmenn sier det hender at de går nakne i huset når de er hjemme alene.

3. Ha det på badet – med døren åpen!

Vi er ikke særlig sjenerte når det gjelder toalettbesøk med publikum. Fire av ti nordmenn bryr seg ikke med å lukke døra når de går på do. Ifølge undersøkelsen er det kvinner og 30-åringer som er mest åpne – også når de ikke er alene hjemme. 17 prosent av kvinnene svarer at de går på do med åpen dør når andre er i huset, og en av tre 30-åringer svarer det samme.

4. «Men tannbørsten min får du aldri ...»

På spørsmål om det hender at man låner tannbørste av andre i familien er vi plutselig ikke like rause: Her svarer nesten alle at dette ikke forekommer – bortsett fra de mellom 30 og 40 år. Blant disse erkjenner mer enn en av ti at de i blant velger andres tannbørster når de skal rengjøre tennene.

5. Vi liker ikke å få uanmeldt besøk

Vi slipper oss løs innenfor husets fire vegger, men ifølge undersøkelsen er vi ikke er like begeistret for å åpne dørene for andre: En av fire nordmenn svarer at de ikke liker å få uanmeldt besøk. Det er heller ikke alle som svarer når det først ringer på. 22 prosent svarer at de ikke alltid åpner døren når de får uanmeldt besøk.