Hopp til innhold
Illustrasjon av stue på prosjekt Eikelijordet

11 gode grunner til å kjøpe helt ny bolig

Fortsatt usikker på om du skal kjøpe nytt eller brukt? Ingen budrunde, reduserte strømutgifter og muligheten til å skape ditt drømmehjem. Dette er bare noen av mange fordeler ved å kjøpe nytt framfor brukt.

Hvorfor kjøpe ny bolig?

 1. Ved kjøp av ny bolig slipper du budrunde
 2. En ny bolig har en konkret fastpris som står oppført i prislisten
 3. Du kan være trygg på at boligen er bygget etter nyeste energikrav, som gir lavt strømforbruk
 4. Du har fem års reklamasjonsrett etter overtakelse
 5. Dokumentavgift er langt lavere ved kjøp av ny bolig - 2,5 prosent av tomtepris i stedet for verdien av boligen.
 6. Helt nytt inventar levert av kvalitetsleverandører
 7. Ved kjøp av ny bolig kan du oppleve prisvekst allerede mens du venter på overtakelse
 8. Du kan også være trygg på at alt er i tråd med nyeste byggeforskrifter og de fleste av OBOS Block Watne sine boliger bygges med kortreist treverk
 9. Forutsigbar økonomi – en ny bolig gir sjeldent uforutsette kostnader 10 år etter kjøp
 10. Kjøp av ny bolig gir god tid til planlegging i perioden frem til overtakelse
 11. Kjøper du en ny bolig tidlig, kan du være med å påvirke design og innredning. Her kan du lese om hvordan du får det som du vil.

Kjøpe nytt eller brukt?

Kjøp av bolig er en av de største investeringene vi gjør gjennom livet, og da er det ikke rart at vi bruker litt tid på å bestemme oss. Tall fra Finn.no viser at vi i gjennomsnitt ser på 364 boliger før vi bestemmer oss. Før valget er tatt, er det mange faktorer som spiller inn. Skal dere bo sentralt, eller kjøpe en bolig utenfor bykjernen for å få mer for pengene? Gir en leilighet nok plass, eller vil dere gjerne flytte inn i et rekkehus eller hus?

Et spørsmål flere burde stille seg ved kjøp av bolig er; Skal dere kjøpe brukt eller nytt? Som utbygger av over 100.000 boliger, og godt over 100 års erfaring i bransjen, kan vi i OBOS Block Watne med sikkerhet si at det finnes en rekke fordeler ved å kjøpe helt nytt.

Helt ny bolig er trygt og forutsigbart

Ifølge ledelsen i OBOS Block Watne selv, er en av de største fordelene ved å kjøpe en helt ny bolig sammenlignet med brukt, tryggheten du som kunde får.

– Å kjøpe en helt ny bolig gir deg trygghet. Vi ser blant annet at det gir kundene våre en økonomi som er langt mer forutsigbar etter boligkjøpet. Det vil sjeldent dukke opp uforutsette kostnader på en ny bolig i løpet av de første ti årene, sier Benth Eik, administrerende direktør i OBOS Block Watne.

Ved kjøp av en eldre bolig derimot, kan kostnadene raskt komme snikende.

– Kjøper du en eldre bolig med nyoppusset bad, er det vanskelig å vite hva som egentlig er gjort. Er det kun fasade og fliser som er skiftet ut, eller gjelder det faktisk også rørsystem og sluk? Det er forskjell på oppussing av bad og rehabilitering av bad, forteller han.

Når du kjøper en helt ny bolig, har du i tillegg trygghet i reklamasjonsretten som følger kjøpet, og som gjelder i fem år etter overtakelse. Ikke minst får du en bolig som alltid er oppført etter nyeste byggeforskrifter og energikrav.

– Nye energikrav sørger for at boligen holder bedre på varme med ytterligere isolasjon i vegger og tak, samtidig som fasaden er kledd med en trykktestet klimaskjerm, som gjør at bygningen ikke trekker kald luft inn i konstruksjonen, forklarer Eik.

Nytt boligprosjekt, Litjskjeet på Melhus i Trøndelag.

Ingen budrunde og muligheter for tilvalg

Budrunder er både nervepirrende, tidskrevende og kan i mange tilfeller føre til at du betaler langt over prisantydning for boligen.

– Når du kjøper en helt ny bolig vil du finne prisen på huset eller leiligheten i prislisten, og da er det summen du kjøper den for. Dersom du er OBOS-medlem har du forkjøpsrett også på nye OBOS Block Watne-boliger, forteller Eik.

Ved kjøp av en helt ny bolig vil du i mange tilfeller måtte vente litt før den er helt innflytningsklar, men dette har også sine fordeler.

– Hvis du kjøper tidlig nok i et boligprosjekt, så har du muligheter for en del tilvalg i boligen.

Lav dokumentavgift ved kjøp av ny bolig

Det er også verdt å merke seg at prisen du betaler for omkostninger og dokumentavgift er langt lavere ved kjøp av en helt ny bolig, sammenlignet med brukt.

– Kjøper du en brukt bolig for 5 millioner kroner, må du betale en dokumentavgift på 2,5 prosent, som i eksempelet her tilsvarer 125.000 kroner. Dette gjelder uansett om det er leilighet, rekkehus eller enebolig, forteller den administrerende direktøren.

– Ved kjøp av en ny bolig betaler du kun dokumentavgift for tomten boligen er bygget på. Hos oss i OBOS Block Watne vil den normalt ligge på mellom 10.000-25.000 kroner, som er under en fjerdedel av offentlige omkostninger, forklarer Eik.

Spennende planløsning

Spennende planløsning med blant annet baldakin i 2. etasje

Flott takterrasse på rekkehus, Eikelijordet i Ski

Nytt inventar levert av kvalitetsleverandører

Det som frister mange til å kjøpe en helt ny bolig, er at alt inventar er splitter nytt.

Du kan være trygg på at både kjøleskap, oppvaskmaskin og vaskemaskin fungerer som det skal – og i mange år fremover, samt at det er montert etter gjeldende regler.

Les også: Skap ditt drømmekjøkken

– Vi er en stor aktør, og alt som gjennomføres av OBOS Block Watne gjøres skikkelig. Vi bruker seriøse leverandører av høy kvalitet på alle byggeprosjektene våre. Blant annet HTH til kjøkken og bad, Siemens på hvitevarer, Kährs på parkett, Flexit på boligventilasjon og sentralstøvsugere, peis fra Peisselskapet og vannstoppesystem fra Waterguard.

Illustrasjon av enebolig med to etasjer

Nye boliger over hele landet

På jakt etter bolig, eller vil du bare se hva som er til salgs? Vi bygger nye eneboliger, rekkehus og leiligheter i store deler av landet.

Se alle boliger

Relaterte artikler

Illustrasjon av åpen stue- og kjøkkenløsning

Få det som du vil!

Det er mange muligheter for tilvalg og oppgraderinger når du kjøper en ny bolig av OBOS Block Watne. Hvordan vil du ha det hjemme hos deg?
Kvinne sitter i en grå sofa

Skal du kjøpe din første bolig?

Å kjøpe sin første bolig er spennende, men kan også være litt skummelt. Her er noen tips til deg som skal ut på boligmarkedet for første gang.
Illustrasjon av terrasse i hus 11 på Engersand.

Gode solforhold og fantastiske uteplasser

Vi i OBOS Block Watne bygger for trivsel. Lenge før første spadetak planlegger vi for å skape solrike uteplasser med flott utsikt som nye beboere kan nyte gjennom døgnet og til ulike årstider og sesonger.
Les flere artikler