Lillejordet, Larvik - grått kjøkken fra HTH

11 gode grunner til å kjøpe helt ny bolig

Fastpris, ingen budrunde, dokumentavgift til en brøkdel av prisen, helt nytt inventar, reklamasjonsrett i fem år og alt er i henhold til nyeste byggeforskrifter og energikrav. Dette er bare noen av grunnene. Les alle her.

Kjøp av bolig er en av de største investeringene vi gjør gjennom livet, og da er det ikke rart at vi bruker litt tid på å bestemme oss. Tall fra Finn.no viser at vi i gjennomsnitt ser på 364 boliger før vi bestemmer oss. Før valget er tatt, er det mange faktorer som spiller inn. Skal dere bo sentralt, eller kjøpe en bolig utenfor bykjernen for å få mer for pengene? Gir en leilighet nok plass, eller vil dere gjerne flytte inn i et rekkehus eller hus?

Et spørsmål flere burde stille seg ved kjøp av bolig er; Skal dere kjøpe brukt eller nytt? Som utbygger av nærmere 100.000 boliger, og godt over 100 års erfaring i bransjen, kan vi i OBOS Block Watne med sikkerhet si at det finnes en rekke fordeler ved å kjøpe helt nytt.

Fastpris uten budrunde, en bolig som er i tråd med nyeste byggeforskrifter og energikrav, splitter nytt inventar levert av kvalitetsleverandører, trygghet i reklamasjonsrett og dokumentavgift til en fjerdedel av prisen, er bare noen av dem.

Helt ny bolig er trygt og forutsigbart

Ifølge ledelsen i OBOS Block Watne selv, er en av de største fordelene ved å kjøpe en helt ny bolig sammenlignet med brukt, tryggheten du som kunde får.

– Å kjøpe en helt ny bolig gir deg trygghet. Vi ser blant annet at det gir kundene våre en økonomi som er langt mer forutsigbar etter boligkjøpet. Det vil sjeldent dukke opp uforutsette kostnader på en ny bolig i løpet av de første ti årene, sier Benth Eik, administrerende direktør i OBOS Block Watne.

Ved kjøp av en eldre bolig derimot, kan kostnadene raskt komme snikende.

– Kjøper du en eldre bolig med nyoppusset bad, er det vanskelig å vite hva som egentlig er gjort. Er det kun fasade og fliser som er skiftet ut, eller gjelder det faktisk også rørsystem og sluk? Det er forskjell på oppussing av bad og rehabilitering av bad, forteller han.

Når du kjøper en helt ny bolig, har du i tillegg trygghet i reklamasjonsretten som følger kjøpet, og som gjelder i fem år etter overtakelse. Ikke minst får du en bolig som alltid er oppført etter nyeste byggeforskrifter og energikrav.

– Nye energikrav sørger for at boligen holder bedre på varme med ytterligere isolasjon i vegger og tak, samtidig som fasaden er kledd med en trykktestet klimaskjerm, som gjør at bygningen ikke trekker kald luft inn i konstruksjonen, forklarer Eik.

Helt ny enebolig bygget av treverk på Lillejordet ved Larvik. , Benth Eik, administrerende direktør i OBOS Block Watne til høyre.

Ingen budrunde og muligheter for tilvalg

Budrunder er både nervepirrende, tidskrevende og kan i mange tilfeller føre til at du betaler langt over prisantydning for boligen.

Prisforskjellene har heldigvis gått ned fra 2016, da gjennomsnittsboligen i Oslo ble solgt 500.000 kroner over prisantydning. Mange vil nok likevel finne en trygghet i det å kjøpe en bolig for fastpris, og slippe budrunder.

– Når du kjøper en helt ny bolig vil du finne prisen på huset eller leiligheten i prislisten, og da er det summen du kjøper den for. I OBOS Block Watne vil du også ha fortrinnsrett for kjøp av nye boliger som medlem i OBOS, forteller Eik.

Ved kjøp av en helt ny bolig vil du i mange tilfeller måtte vente litt før den er helt innflytningsklar, men dette har også sine fordeler.

– Hvis du kjøper tidlig nok i et boligprosjekt, så har du muligheter for en del tilvalg i boligen. I tillegg gir ventetiden deg tid til å selge der du bor i dag, og planlegge godt for det nye hjemmet, sier Eik.

I 2019 fikk OBOS Block Watne få på plass en hjemmeside - Min side - for alle boligkjøpere, der kunden gjennom bilder og oppdateringer fra byggeleder kan følge hele byggeprosessen og prosjektet.

Lav dokumentavgift ved kjøp av ny bolig

Det er også verdt å merke seg at du prisen du betaler for omkostninger og dokumentavgift er langt lavere ved kjøp av en helt ny bolig, sammenlignet med brukt.

– Kjøper du en brukt bolig for 5 millioner kroner, må du betale en dokumentavgift på 2,5 prosent, som i eksempelet her tilsvarer 125.000 kroner. Dette gjelder uansett om det er leilighet, rekkehus eller enebolig, forteller den administrerende direktøren.

– Ved kjøp av en ny bolig betaler du kun dokumentavgift for tomten boligen er bygget på.

Det vil si at dokumentavgiften ved kjøp av ny bolig avhenger av prisen utbyggeren kjøpte tomten for, som sjeldent er snakk om millionbeløp. Deretter betaler du 2,5 prosent av dette beløpet.

– Hos oss i OBOS Block Watne vil den normalt ligge på mellom 10.000-25.000 kroner, som er under en fjerdedel av offentlige omkostninger, forklarer Eik.

Spennende planløsning

Spennende planløsning medd blant annet baldakin i 2. etasje

Flott takterrasse på rekkehus, Eikelijordet i Ski

Nytt inventar levert av kvalitetsleverandører

Det som frister mange til å kjøpe en helt ny bolig, er at alt inventar er splitter nytt.

Du kan være trygg på at både kjøleskap, oppvaskmaskin og vaskemaskin fungerer som det skal – og i mange år fremover, samt at det er montert etter gjeldende regler.

– Vi er en stor aktør, og alt som gjennomføres av Block Watne skal gjøres skikkelig. Vi jobber derfor mot at alle våre underleverandører er medlem av startbank, som sikrer at selskapet opererer etter gjeldende skatt- og momsregler, forklarer Eik.

– Vi bruker seriøse leverandører av høy kvalitet på alle byggeprosjektene våre. Blant annet HTH til kjøkken og bad, Bosch og Siemens på hvitevarer, Boen og Kahrs på parkett, Flexit på boligventilasjon og sentralstøvsugere, peis fra Peisselskapet og vannstoppesystem fra Waterguard.

Alle nye boliger fra Block Watne er i tillegg tilrettelagt for ladestasjon til elbil.

11 gode grunner til å kjøpe ny bolig

Fortsatt usikker på om du skal kjøpe nytt eller brukt? Her er alle fordelene oppsummert.

 • Ved kjøp av ny bolig slipper du budrunde
 • En ny bolig har en konkret fastpris som står oppført i prislisten
 • Du har fem års reklamasjonsrett etter overtakelse
 • Dokumentavgift er langt lavere ved kjøp av ny bolig - 2,5 prosent av tomtepris
 • Helt nytt inventar levert av kvalitetsleverandører
 • Forutsigbar økonomi – en ny bolig gir sjeldent uforutsette kostnader 10 år etter kjøp
 • Ved kjøp av ny bolig kan du være trygg på at alt er i tråd med nyeste byggeforskrifter og de fleste av OBOS Block Watne sine boliger bygges med kortreist treverk
 • Du kan også være trygg på at boligen er bygget etter nyeste energikrav
 • Kjøp av ny bolig gir god tid til planlegging i perioden frem til overtakelse
 • Ved kjøp av ny bolig kan du oppleve prisvekst allerede mens du venter på overtakelse
 • Kjøper du en ny bolig tidlig, kan du være med å påvirke design og innredning