Hopp til innhold
Bilde av et brunt trehus med busk rundt tatt på kveldstid.

100 000 boliger for folk flest

I 60 år har Block Watne bygget de hverdagslige rammene rundt livet.

Året er 1959 i den lille vestlandsbyen Sandnes. Oddmund (23) har nettopp gjort seg ferdig med militæret, han er nygift, og han og kona bestemmer seg for å bygge et Block Watne-hus. Familiebedriften G. Block Watne har akkurat begynt å tilby noe nytt, nemlig prefabrikerte eneboliger, etter modell fra USA. Så dukker det opp en jobb hos bedriften han har fått bygget huset sitt gjennom. De trenger en arkitekt.

– Og jeg fikk jobben, forteller Oddmund Berge (nå 85).

– Men du er jo ikke arkitekt?

– Nei. Jeg spurte senere hvorfor de ansatte meg. «Fordi du hadde så lyst», svarte Gunnar Block Watne. Han tok meg inn og lærte meg opp. Og det ble jo veldig vellykka.

Hus fra sofakroken

Det ble vellykka, det er ingen overdrivelse. Det begynte i det små. Da unge Berge startet karrieren, hadde han bare to kollegaer på kontoret, og kundene kunne velge mellom tre ulike husmodeller.

Det var nytt med typehus, men kundene var helt vanlige arbeidere. Dette var hus som var enkle å bygge og godkjent i husbanken

Oddmund Berge

 

Den vanlige historien

Gode, rimelige hus, altså, som raskt ble populære. Og denne populariteten har Anne-Kristine Kronborg, arkitekturhistoriker og formidlingsrådgiver i OBOS, sett nærmere på.

– Block Watne-historien er historien om hvordan det moderne Norge tok form etter krigen, forteller Kronborg.

Kronborgs prosjekt har vært å utforske det interessante i det som oppleves som så vanlig ved Block Watne-huset. Hus alle har sett og alle har bodd i.

– Ferdighusene er den moderne, norske byggeskikken. Om disse husene er stygge eller pene er jeg ikke så opptatt av, jeg er mer opptatt av fenomenet, av hvordan denne arkitekturen har dannet rammen rundt så uendelig mange hverdagsliv.

Et stort, hvitt trehus med en frodig hage i forgrunnen.

Et OBOS Block Watne-hus i nostalgisk stil fra nyere tid. Foto: Ivan Brody. 

Illustrasjon av et blått hus med lys i det øverste vinduet.

Livene i våre 100 000 trehus

OBOS Block Watne har gjennom 60 år bygget 100 000 trehus. Her kan dere se noe av det som har betydd noe for alle de som har bodd der og som kommer til å bo i våre trehus i årene som kommer.

Les om livene i våre trehus

Superhit

En av de aller vanligste av alle disse rammene rundt hverdagslivet i Norge, er Oddmund Berges husmodell Block 99. Rundt 3000 eksemplarer av Block 99 ble reist fra slutten av 70-tallet, da den ble lansert.

Det var rett og slett mye hus for penga. Noe av det mest karakteristiske med Block 99, i tillegg til skråtaket, er at gavlveggen er hovedfasaden på huset. Her er det også en stor veranda på tvers oppunder skråtaket. Kjøkkenet er plassert i et karnapp, med skråbjelker på utsiden. De smårutete vinduene har skodder.

Et hvitt trehus med skråtak med fjell i bakgrunnen.

Block 99 kom som et skudd på slutten av 70-tallet. Foto: Ivan Brody

– Modellen har en billedrik arkitektur med mye å se på, den er veldig dekorativ og noe helt annet enn de stramme, modernistiske husene det hadde vært mest av fram til da. Den kom som et friskt pust, forteller Anne-Kristine Kronborg.

Den store trehusbyggeren

I disse dager har OBOS Block Watne solgt hus nummer 100.000. Men hvordan ser egentlig framtiden ut?

– Vi kommer til å bygge hus nummer 200.000 også! Og det kommer fortsatt til å være av tre.

Det sier administrerende direktør Benth Eik.

Dagens OBOS Block Watne bygger først og fremst trehus i utkanten av små og store byer, som man mer eller mindre har gjort siden starten. Benth Eik mener man skal fortsette på det sporet.

Alt om våre trehus

Tradisjonelt trehus fra Block Watne bygget på 70-tallet.

Et Block 157-hus. I tradisjonelle norske hus var pipa plassert i midten for å gi mest mulig varme. Foto: Ivan Brody. 

I Sandnes har Oddmund Berge mye å se tilbake på. Gjennom tiårene han jobbet i Block Watne ble det produsert noe sånt som 17.000 hus med hans signatur. Men først og fremst har han møtt folk, lyttet til hva de har ønsket seg og sittet i sofaer og tegnet husdrømmer.

– Men det er én ting jeg alltid har sagt til kundene, og det er at jeg kan tegne en bolig for dem, men å skape et hjem, det må de klare selv.

Tekst: Birgitte Dørum. Foto: Ivan Brody. 

Les hele saken i OBOS-bladet nr. 3 2021

Illustrasjon av enebolig med to etasjer

Kjøpe ny bolig

Kunne du tenke deg å flytte inn i et helt nytt hus i tre? Vi bygger nabolag bestående av trehus over hele landet.

Finn ditt nye hjem