Artikkel om innbyggernes tanker om Thorbjørnsrød

Skog og turmuligheter på alle kanter

– Et helt fantastisk område, sier Ingunn (44) om Thorbjørnsrud. Dine fremtidige naboer ved Thorbjørnsrud forteller deg mer om lokalsamfunnet, og hvorfor dette kan være det perfekte området for deg.

Moss soler seg i det forsiktige novemberlyset. Fra Bjørnåsbatteriet på Skansen er utsikten nydelig, og man får overblikk over Høyda, Moss sentrum og Jeløya. I det fjerne ligger Horten og blinker med husvinduene. 

– Dette er en av våre favoritturer med barna. Det er så fint å være på tur med dem, for når vi er på tur behøver de ingen leker. De bruker naturen og fantasien, forteller Jan Fredrik Solgaard. 

Han jobber i Sydskogen Barnehage, som ligger like nedenfor Skansen. Rundt ham i skogen løper et titalls barn mellom tre og seks år. De leker med pinner, klatrer i trær og utforsker restene etter det gamle fortet som sist var i bruk for over hundre år siden. Den gangen, på tidlig 1900-tallet, ble Bjørnåsbatteriet brukt til kanonoppstilling for å drive svenskene ut av Norge. I dag er det fredelig, heldigvis. 

Fotografi av byggeplass

Oversiktsfoto av boligprosjektet Thorbjørnsrød.

På nedsiden av Skansen, litt bortenfor Sydskogen Barnehage, ligger den gamle gården Thorbjørnsrød. Her er det satt opp gjerder, og store hauger av stein vitner om at det er en større prosess i gang. Her skal det bygges boliger, så flere kan få bo i populære Moss.

Det første byggetrinnet på Thorbjørnsrød er stilige eneboliger i kjede. Alle har fire soverom, to bad og et vaskerom, luftige løsninger i form av en lekker mezzanine mellom andre og tredje etasje - og for ikke å snakke om carport med en herlig terrasse på taket. 

Rundt det fremtidige boligområdet går en tursti som leder deg rett ut i den friske og deilige naturen i Moss. Monica Dahl Madsen fra Sydskogen Barnehage tipser om et par perler:

– Her er det jo skog og turmuligheter på alle kanter. Man kan gå i retning Moss og komme til Nesparken, som er utrolig fint. Og hvis man går andre veien kan man finne Canadahytta, som er en speiderhytte. I områdene finnes også flere gapahuker og fine steder, sier hun ivrig. 

Foto av lokal innbygger på Thorbjørnsrød, Monica Dahl Madsen, med barn fra Sydskogen Barnehage på skogstur.

Monica Dahl Madsen fra Sydskogen Barnehage elsker å ta med ungene på tur, og i deres område er det ikke vanskelig å finne turmål. Denne dagen gikk turen til en av favorittstedene: Bjørnåsbatteriet på Skansen.

– Et helt fantastisk område

Mens vi står ved det som nå er en byggeplass, kommer en dame gående med hunden sin. Ingunn Roer (44) er spent på hvordan det nye nabolaget på Thorbjørnsrød kommer til å bli. Selv bor hun rett ved, i et etablert nabolag på Sydskogen. 

– Det er jo et helt fantastisk område. Siden jeg har hund er jeg selvsagt mye ute på tur, og her har man alle muligheter. 

Hun forteller videre at hun som mor har satt pris på at området er barnevennlig, og at mange barn og unge vokser opp sammen her.

Foto av lokal innbygger på Thorbjørnsrød, Ingunn Roer, med hund på tur i skogen

Ingunn (44) og Nala (1) gleder seg til å få nye naboer på Thorbjørnsrød, og får ikke skrytt nok av området og turmulighetene her

Mens vi snakker sammen glir blikket bortover jordene, og et godt stykke unna ser man bilene som kjører forbi på motorveien. Men støyen er overraskende lav, man tenker egentlig ikke over den. 

– For eksempel hvis du fortsetter langs denne veien og følger den under E6, så kommer du til et helt nydelig område langs ved vannet. Det er skog, vann og en fin bro over vannet, tipser Ingunn. 

Hun gleder seg over at det kommer nye boliger og flere naboer her, og  er nesten litt utålmodig for at det hele skal komme igang. 

– Her i lokalsamfunnet tar vi vare på hverandre

Den ene av flere matbutikker i nærheten av Thorbjørnsrød er Spar på Krapfoss. Nærbutikken, som for lokalkjente tidligere (og fortsatt) het Kjeldsen, holder til i en eldre bygning med masse sjarm. Ved siden av ligger også to superlokale perler: Bjørns Hårstudio og Joruns garn og hobby.

Foto av lokal innbygger på Thorbjørnsrød, Lars Håkon Dahl, utenfor butikken Spar

Det finnes mange handlemuligheter for dem som flytter til Thorbjørnsrød, og Spar på Krapfoss er en av dem. Her har Lars Håkon Dahl fra Sarpsborg vært kjøpmann i fem år.

Kjøpmann Lars Håkon Dahl (59) har kun gode ord å dele om denne lokale kroken av Moss:

– Her er det et veldig fint lokalsamfunn. Vi tar vare på hverandre her, alle kjenner hverandre. Når vi møter kundene våre i butikken, så er ikke spørsmålet "hvordan går det", men heller "hvordan går det med det vonde benet ditt?" eller "var det hyggelig med besøk av barnebarna i helgen?", sier han engasjert. 

Bo godt på Thorbjørnsrød