Bilde av folk som svømmer i Glomma på Glommadyppen

Bli kjent med Glommadyppen

– Glommadyppen startet med to personer som på hver sin kant hadde lyst til å svømme i Glomma, sier Roar Aspesæter Olsen (54).

Fetsund Lenser er ikke bare et museum og et kulturminne, men er i nyere tid blitt en sentral arena for lokale arrangementer og aktiviteter i nærområdet, blant annet idrettsarrangementet Glommadyppen.

Arrangementet finner sted i august, og er basert på et konsept kalt «open water», som er svømming i åpent vann, enten det er i sjøen, innsjøer eller elver.

Startet med to personer

– Glommadyppen startet med to personer som på hver sin kant hadde lyst til å svømme i Glomma, forteller Roar Aspesæter Olsen (54).

Sammen med Werner Hålien (38), som er primus motor for arrangementet Halv-Fet Triathlon, tok de sin første svømmetur på seks kilometer fra Guttersrud ned til Fetsund Lenser i september 2015.

Olsen har selv hatt en aktiv svømmekarriere og har i dag en sentral rolle i Fet Svømmeklubb. Da Dag Rinden (47) fra Sørumsand IF Svømmegruppe fikk høre om svømmeturen til Olsen og Hålien, vekket det en gryende interesse for utesvømming og sammen begynte de å utvikle konseptet for Glommadyppen utover vinteren i 2015.

– Tanken var å ta i bruk den gamle kulturarenaen på en ny måte og skape et idrettsarrangement der vi kunne svømme sammen i Glomma. I 2016 ble den første Glommadyppen arrangert i samarbeid med Fetsund Lenser, Fet Svømmeklubb og Sørumsand IF Svømmegruppe, forteller han.

 

Folk som svømmer i Glomma i forbindelse med Glommadyppen

Glommadyppen er blitt et populært arrangement og hele 88 personer deltok i 2020. Foto: Elisabeth Rinden

1 av 2

Nyt Norges lengste elv

Det første året ble det satt opp to distanser. Én distanse fra Bingsfossen i Sørumsand til Fetsund Lenser på 11 kilometer, og en kortere distanse fra Varåa og over til lensene på 2 kilometer. I ettertid er det satt opp en mellomdistanse fra Guttersrud på 6 kilometer, som er den opprinnelige turen til Hålien og Olsen.

– Vi er en stor gjeng som elsker å holde på med dette, og vi ønsket å gjøre det tilgjengelig for alle som ønsket å prøve – enten du er ung eller gammel. Med tiden har det vokst frem et stort miljø for utesvømming, kanskje det største i Norge, forteller Olsen.

Fra 16 deltakere i 2016, vokste arrangementet seg til 88 deltakere i 2020. Ikke minst har arrangementet brakt frem en rekke nye utesvømmere, som nå kan trene og nyte naturen sammen i Norges lengste elv.

– Godt over 80 forskjellig personer var med på svømmeturer fra midten av april og til godt ut i oktober i fjor. I løpet av sommermånedene ble det gjennomført over 650 svømmeturer, både i Glomma, ved Gansvika, i Heiavannet, Hvaltjern, Varsjøen og Tunsjøen. 

Bilde av Glomma, svømmere og kajakker kan skimtes i vannet.

Du kan så vidt skimte svømmerne og kajakkene langt der ute i Glomma. Foto: Elisabeth Rinden

1 av 2

Kombinerer svømming og naturopplevelser

Da det ett år var for kaldt i vannet for å gjennomføre arrangementet i Glomma, kastet ild-, eller kanskje elv-sjelene, seg rundt og flyttet det hele til Heiavannet. Dette ble en stor suksess og la fundamentet for et ytterligere svømme-arrangement kalt Heia Open.

– Glommadyppen kan være en utfordring. Heia Open passer for alle, og er like fullt for nybegynnere og mosjonister, barn, voksne og pensjonister. Her er etappene på 1500 meter, 400 meter og 100 meter. I fjor var det hele 162 deltakere, forteller Olsen.

Hva er det beste ved å svømme i åpent vann?

– Som tidligere bassengsvømmer er svømming en sport som allerede betyr mye for meg, og det å kombinere det med naturopplevelsen du får i åpent vann er fantastisk. Du får kjenne på bølgene og blir kjent med forholdene i ulikt vann og områder. Jeg ble fullstendig bitt av basillen etter de første gangene, sier han.

To personer svømmer i Glomma

Arrangementet har skapt frem et nytt miljø for utesvømming i Fetsund. Foto: Elisabeth Rinden

1 av 2

Svømming i åpent vann

Svømming i åpent vann er ifølge eksperten ikke vanskelig, men det krever noe tilvenning.

– Det kan være ubehagelig å ligge med ansiktet ned i vannet i begynnelsen, men det handler kun om tilvenning. Jeg holder kurs der vi legger til rette for både unge og gamle, og det er flott å se når deltakerne blir så trygge i vannet at de kan glede seg over naturopplevelsen.

– Det er morsomt å svømme en distanse sammen med andre, og det blir noe helt annet enn vanlig trening i basseng, forklarer Olsen.

Glommadyppen finner sted i august hvert år, og er satt til lørdag 6. august i 2022. Heia Open finner sted i juni, og er satt til lørdag 18. og søndag 19. juni i 2022. Begge arrangementene overholder alle smittevernregler.