Gutt som kikker i en kikkert i våtmarken i Nordre Øyeren.

Bli kjent med Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren

– Vi er et oppdagelsessenter med flotte utstillinger fra lokal fauna og flora, flotte akvarier og temporære utstillinger med ulike temaer, forklarer Trude Starholm.

Fetsund Lenser ligger rett nord for Nordre Øyeren Naturreservat som består av et rikt dyreliv og vakker natur på alle kanter. Inne på museets område finner du Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren, med en rekke aktiviteter for store og små gjennom hele året.

– Vi er et oppdagelsessenter med flotte utstillinger fra lokal fauna og flora, flotte akvarier og temporære utstillinger med ulike temaer, forteller Trude Starholm, leder for Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren.

Våtmark betyr, kort fortalt, der vann møter land, som også er en god beskrivelse for Fetsund, hvor stedsnavnet «fet» er hentet fra norrønt og betyr «flat eng ved vann». Våtmark spiller en viktig rolle i naturen og dyreriket. Våtmark demper flom, lagrer karbon og er et viktig levested for planter og dyr, og spesielt som rasteområde for trekkfugler.

Fasaden til besøkssenteret på Nordre Øyeren på dagtid.

Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren tiltrekker mer enn 27 000 besøkende hvert år. Foto: Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren

1 av 6

– Vårt mål er å skape nysgjerrighet på naturen blant barn. Hvert år har vi naturveiledning og undervisning for mellom 3 000-4 000 skoleelever. Det er flest skoleklasser fra barneskolen fra fjerde til syvende trinn, men også noen videregående skoler og studenter, forteller hun.

Utforsk innendørsområdet

Fra det naturskjønne området rundt besøkssenteret har du flott utsikt mot deltaområdet i Nordre Øyeren naturreservat. Utover fine naturopplevelser tiltrekker besøkssenteret over 27 000 besøkende i året til både utstillinger og kafeen.

 

En gutt som kikker i et mikroskop innendørs.

Innendørs er det også mange muligheter for å utforske. Foto: Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren

 

– Vi har utstillinger på uteområdet, hinderløype på baksiden av senteret og en flott lekeplass for barn utformet i tømmer rett i nærheten. På området er det også fiskeplasser en kan benytte seg fritt av, og kort vei til Blikomøya, med både gapahuk og bålplass. Ved flåtegangen er det fine områder for å sette ut både kano og kajakk, sier Starholm.

I regi av besøkssenteret kan barn og familier være med på naturbingo eller naturkampen, der en skal finne poster med oppgaver i området og deltakerne kan konkurrere mot hverandre.

– Med våre naturveiledere har vi organiserte aktiviteter med ulike naturtemaer – som for eksempel «beverens hemmelige liv». Barna kan være med å mate fiskene i akvariet, som er ekte ferskvannsfisk barna har fisket selv på arrangementet «Anders Abbors fiskekonkurranse», forklarer lederen.

 

Hus som står på våtmark med en gangbro av tre i Fetsund.

Området rundt besøkssenteret byr på flotte naturopplevelser. Foto: Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren

 

Andre aktiviteter gjennom året er flaggermus-safari i august, Anders Abbors fiskekonkurranse i august, Barnas Våtmarksdag i begynnelsen av september og eventyrstund på Blikomøya i november.

Besøkssenteret har normalt åpent alle helger og feriedager mellom 11.00-16.00, også i høstferien, vinterferien, påskeferien og sommerferien.