Ofte stilte spørsmål om boligkjøp

Å kjøpe ny bolig er ofte en stor investering og en spennende begivenhet i livet. Og det er mange spørsmål som kan dukke opp. Her finner du ofte stilte spørsmål og svar angående kjøp av ny bolig.

Fastpris eller budrunde?

OBOS Block Watne selger alle sine boliger til fastpris. Prisen som står i prislisten er den du må betale for boligen. Du slipper hektiske budrunder, og du vet på forhånd hva du må betale for boligen du kjøper. Det gir deg en trygghet når du skal i banken for å søke om lån og forhandle om betingelser.

Må jeg ha dokumentasjon av finansiering?

Ja, for at vi skal kunne akseptere et kjøpstilbud må finansieringen dokumenteres i form av en bekreftelse fra bank, et finansieringsbevis.

Hva er et finansieringsbevis?

Et finansieringsbevis er et dokument som viser hvor mye banken vil gi deg i lån. Det gir en oversikt over hvordan kjøpet skal finansieres av egenkapital og lån. 

Hvordan finansierer jeg kjøp av nybolig?

Vi samarbeider med OBOS-banken og i enkelte prosjekter Husbanken. Begge har skreddersydde lån for deg som kjøper bolig hos OBOS Block Watne. OBOS Nyboliglån er ett av dem. Her kan du få låne opp til 85% av kjøpesummen, til ekstra god rente og 30 års nedbetalingstid. Du får også mellomfinansiering til samme lave rente.

Hva er Husbanken?

Husbanken skal fremme viktige bokvaliteter som miljøeffektivitet, universell utforming, og god byggeskikk. Husbanken er et statlig organ, og deler visjonen om at "alle skal bo godt og trygt". Lån fra Husbanken har svært gunstige betingelser.

Les mer om lån fra Husbanken.

Må jeg betale omkostninger og dokumentavgift ved kjøp av nybolig?

Ja, men omkostningene er lavere ved kjøp av nybolig enn ved kjøp av brukt. Du betaler kun 2,5 % dokumentavgift av tomteverdien, og ikke av hele kjøpesummen som ved kjøp av bruktbolig.

Hva menes med fellesutgifter?

Fellesutgifter er utgifter i et sameie, for eksempel kommunale skatter og avgifter, forsikring, kostnader for renovasjon, utvendig vedlikehold, kabel-TV og strøm til belysning av fellesareal.

Hva er forskjellen på sameie og borettslag?

I et borettslag kjøper du en andelsbolig. I et sameie kjøper du en selveierbolig. Teknisk sett eier man en andel i borettslaget, og det er borettslaget som eier selve eiendommen. I et sameie eier man en ideell andel i hele eiendommen til sameiet, for eksempel 1/30 av bygget og tomten.

Les mer om hva et borettslag er her.

Hva er forkjøpsrett?

Når du kjøper ny bolig fra OBOS Block Watne, har du som OBOS-medlem forkjøpsrett den dagen salget av boligen starter. OBOS-medlemmer velger og kjøper bolig først. Etter at OBOS-medlemmene som vil bruke sin forkjøpsrett har gjort det, er det fritt fram for alle. Alle kan melde seg inn og bli OBOS-medlem på obos.no.

Hva betyr livsløpsstandard?

Livsløpsstandard betyr at boligen er lagt til rette for at du kan bo der i alle faser av livet. Det er lagt til rette for bruk av rullestol. 

Hva betyr BRA, BTA og P-rom?

BRA (bruksareal) er bruttoareal (BTA), minus arealet som opptas av yttervegger.

P-ROM er alt som kan defineres som oppholdsrom i boligen, for eksempel stue, kjøkken, soverom, bad, vaskerom og entré. Garasje, uinnredet kjeller eller loft, boder og andre oppbevaringsrom regnes ikke som P-ROM.

Har jeg mulighet til å endre standarden?

Hvor store valgmulighetene dine er, avhenger ofte av hvor langt byggeprosessen har kommet. Noe kan endres, annet ikke. Det du ofte kan endre er kjøkken, gulv og farge på veggene. Kontakt salgskonsulenten for boligprosjektet du er interessert eller har kjøpt i for informasjon om tilvalgsmulighetene dine.

Når er boligen ferdig?

Ferdigstillelse og innflytting varierer mellom prosjektene. Se boligprosjektsiden eller prospektet for det aktuelle prosjektet for estimert ferdigstillelse, eller hør med salgskonsulent for nærmere informasjon.

Hva er en FDV?

FDV er en forkortelse for forvaltning, drift og vedlikehold. FDV-dokumentasjon er en bruksanvisning for bygningen, og gir eier føringer for hvordan produkter, anlegg og tekniske installasjoner i boligen fungerer, og hvordan vedlikeholde og reparere dem. Dette gjelder blant annet bygningsmessige produkter, sanitæranlegg, varmeanlegg, ventilasjonsanlegg, elektriske anlegg, brannalarm- og slokkeanlegg. I OBOS Block Watne får du FDV-dokumentasjon ved overtakelse av boligen.

Har jeg reklamasjonsmuligheter?

Ja, når du kjøper ny bolig har du inntil fem års reklamasjonsrett på feil eller mangler på boligen.

Les mer om reklamasjoner her. 

Hvordan blir boligen min til?

I OBOS Block Watne har vi egne arkitekter som prosjekterer og tegner de aller fleste boligene. Vi har også egne, fast ansatte tømrere som bygger boligen din etter god norsk byggetradisjon.

Les mer om hvordan vi bygger boligen din.

Illustrasjon av enebolig med to etasjer

Nye boliger over hele landet

På jakt etter bolig, eller vil du bare se hva som er til salgs? Vi bygger nye eneboliger, rekkehus og leiligheter i store deler av landet.