Artikkel om arkitektens tanker om Orstad Utsyn

Arkitektens tanker om Orstad Utsyn

Sarah Ghodrat, arkitekten bak boligprosjektet Orstad Utsyn, forteller hvorfor hun tegnet boligene akkurat slik de ser ut, og hvordan hun forsøkte å skape funksjonelle og fleksible hjem.

I utkanten av Sandnes – i det frodige og vakre naturlandskapet på Jæren, bygger vi et nytt og hyggelig nabolag. Orstad Utsyn er et felleskap bestående av moderne rekkehus.

– Dette er et helt nytt område. Min oppgave som arkitekt var å tegne boliger som både design- og prismessig kan vinne mot andre prosjekter i området – noe jeg mener vi har fått til, sier Sarah Ghodrat, arkitekt i OBOS Block Watne.

– Jeg vil skape boliger som føles som et hjem, ikke bare et hus, forteller arkitekten. 

Det nye boligområdet ligger 15 minutters kjøretur fra Sandnes sentrum med direkte nærhet til et flott skogsområde og vestlandsk natur.

 

Bilde av Sivilarkitekt Sarah Ghodrat i OBOS Block Watne

Arkitekten Sarah Ghodrat tegner fremtidig boliger på Orstad Utsyn

Store, lyse og åpne løsninger

Eneboligene i rekke går over to etasjer med tre soverom, hovedsoverom med walk-in garderobe, sportsbod og vaskerom, egen TV-stue med tilgang til bakgården og åpen stue- og kjøkkenløsning ut til en romslig terrasse over carporten.

– Oppholdsrommene har store, lyse og åpne løsninger med tilknytning til uteområdene – enten det er til terrassen eller hagen. Begge uteområdene har vi designet for at du skal ha privatliv, samtidig som det er tilpasset for det varierende været i området, sier arkitekten.

Terrassen er innglasset og har delvis tak, slik at du kan bruke den så mye som mulig i løpet av året, og ved fint vær og sol kan du trekke bort glassvinduene for en åpen løsning.

– Taket er designet slik at du har mulighet til å legge solceller på taket ved innflytting, eller en dag i fremtiden. Her har vi samarbeidet med en solcelle-leverandør og optimalisert takvinkelen for mest mulig dagslys og sol, sier Ghodrat.

 

Illustrasjon fra terrasse

Her kan du nyte fine sommerdager på takterrassen

Spennende arkitektur

Rekkehusene er kledd med royalimpregnerte materialer i fargekombinasjoner av svart, grått og en nyanse tilnærmet okergult som gir rekkehusene et spennende preg, og krever lite vedlikehold for årene fremover.

– Som arkitekt er jeg opptatt av at fasaden ikke skal være for slett eller flat, men at arkitekturen skal by på variasjoner og volum som skaper skygger og gjør bygningen visuelt interessant, forteller hun.

– For meg som arkitekt er livskvalitet det viktigste, og vi har forsøkt å skape både funksjonelle og fleksible hjem med god standard. Jeg håper at menneskene som flytter inn kan kjenne at de har godt med plass og at boligen føles som er hjem, ikke bare et hus. Jeg håper de vil bli boende her i mange år, med både små barn og store barn. 

Bo godt på Orstad Utsyn